open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Genocid u Srebrenici: Krajem septembra ročište za izjašnjenje o krivnji Milenka Živanovića, koji se nalazi u Srbiji
Ročište na kojem bi se bivši komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Milenko Živanović, optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice u julu 1995. godine, trebao izjasniti o krivnji zakazano je za 21. septembar, ali u Državnom sudu nemaju potvrdu da li je optuženi, koji se nalazi u Srbiji, zaprimio poziv za ovo ročište.
30.08.2022. u 12:34
get url
text

U Državnom sudu su potvrdili da je optuženom poslan poziv putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

- Sud BiH još uvijek nije zaprimio obavijest od nadležnih organa Republike Srbije da je optuženi isti i zaprimio - naveli su u odgovoru Birnu iz Državnog suda.

Optužnica tereti Živanovića da je učestvovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićenih zona Ujedinjenih nacija (UN) Srebrenica i Žepa tokom kojeg su VRS i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) izveli operaciju trajnog i prisilnog premještanja ukupnog bošnjačkog civilnog stanovništva iz tih zaštićenih zona, operaciju hvatanja, zarobljavanja i likvidacije oko 8.000 muškaraca.

Osim Tužilaštva BiH, optužnicu protiv Živanovića je krajem 2021. podiglo i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, koje ga tereti da je naredio i učestvovao u prisilnom preseljenju civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice u julu 1995., te mu je u maju ove godine trebalo početi suđenje.

To ročište je odgođeno kako bi se razmotrila ponuda o formalnom transferu predmeta iz BiH, a nakon što je Viši sud u Beogradu obaviješten o optužnici za iste događaje i spremnosti Tužilaštva BiH da podnese zahtjev za ustupanje predmeta.

Zbog toga je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije predložilo da se početak suđenja Živanoviću odloži do donošenja odluke.

Iz Tužilaštva BiH su u odgovoru Birn naveli da predmet nije ustupljen i da se čeka održavanje ročišta pred Sudom BiH na koje je pozvan optuženi radi izjašnjenja o priznanju krivice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.