open-navfaktor-logo
search
Malverzacije
Glavni federalni tržišni inspektor upozorava: Nakon popijene kafe ne ostavljajte račun na stolu
Kod kupovine u prodavnicama, pekarama, tokom boravka u kafićima, restoranima, građani trebaju da traže fiskalni račun, u suprotnom omogućavaju poslodavcima da svakodnevno nanose ogromnu štetu državi.
13.05.2023. u 22:25
get url
text
Kafa i fiskalni račun
Kafa i fiskalni račun

Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor, u razgovoru za Faktor kaže kako je neizdavanje fiskalnih računa i dalje ogroman problem u našoj zemlji i da se Zakon o fiskalnim sistemima mora pod hitno mijenjati.

Mene su pitali treba li mi račun 

- Kada se govori o pritužbama građana, imamo ih svakodnevno i u velikom broju. Najveći broj tih pritužbi odnosi se na zaštitu prava potrošača, na neizdavanje fiskalnih računa. Ovdje se radi o potpunom izbjegavanju plaćanja indirektnih poreza, izbjegava se plaćanje PDV-a što svakako donosi velike štete i sve te subjekte stavlja u zonu sive ekonomije protiv koje se mi sve vrijeme borimo radeći ovaj posao na terenu - govori Ramić.

Poručuje kako građani obavezno moraju tražiti fiskalni račun.

- Moramo skrenuti pažnju građanima da obavezno traže fiskalni račun, a ne kao što se događa terenu. Ja sam imao priliku da me pojedini pitaju da li mi treba račun!? Rekao sam im: "Ne treba meni, vama treba račun zato što ste dužni po zakonu o fiskalnim sistemima izdati račun za svaki promet i za svaku ostvarenu uslugu" - priča nam Ramić.

Redakciji Faktora jedan od čitatelja je iznio zanimljiv detalj da kada ode u obližnji kafić popiti kafu, konobar kada mu izda račun insistira da on stoji sve vrijeme na stolu dok pije kafu.

- Imam običaj da kad mi izdaju račun, a ja platim kafu da račun odmah stavim u džep. Konobar insistira da ga ostavim na stolu jer se boji inspekcije i kaže kako bi on bio kažnjen ako račun ne bi bio na stolu. To mi je čudno jer mi nigdje takvo što nisu rekli - govori nam čitatelj.

Zatražili smo komentar Ramića.

Jedan račun koriste za više narudžbi 

- Ako ste konobaru po donesenom računu platili kafu, račun možete staviti u džep. Ako dođe inspekcija i pita za račun, vi ćete račun pokazati. Ne mora stajati na stolu. Račun nikada ne ostavljajte na stolu po popijenoj kafi ili nakon jela. Vi ste platili uslugu i kada pođete, ponesite svoj račun da ga ne bi konobari iskoristili za eventualno drugu istu takvu narudžbu. Zato im trebaju ti računi. Mi smo nailazili u nadzoru da su računi na svim stolovima i gdje ima nekoga i gdje nema. I kada smo pregledali, to se uopće ne poklapa sa vremenom usluge. Oni koriste taj račun na koji će izvršiti više usluga - skreće pažnju Ramić.

Dodaje kako je upoznat sa činjenicom da mnoge pekare ne izdaju fiskalne račune.

- Znamo za to, kažnjavamo ih, vjerujte, ali je Zakon o fiskalnim sistemima davno prevaziđen. Mi smo dosta puta stavili primjedbe na izmjene tog zakona, na proširenje ovlasti i na druge inspekcije, prvenstveno mislim na općinske, gradske inspekcije, međutim svi su se oglušili na predložene izmjene. Već šest godina tražimo izmjene ne samo tog već i drugih zakona. Moraju se uvesti drastičnije mjere, mali je broj inspektora - ukazuje Ramić i dodaje:

- Moramo imati sistem koji će biti takav da ljudi shvate da moraju izdavati račune, to ne radeći nanose velike štete ovoj državi. To je totalna porezna evazija (utaja).

Kazne za neizdavanje fiskalnog računa propisane Zakonom o fiskalnim sistemima kreću se od 2.500 KM do 20.000 KM za pravno lice - obveznika, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000 KM do 10.000 KM za poduzetnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.