open-navfaktor-logo
search
Mehdin Hodžić
Godišnjica pogibije Crnog labuda: "Nije svoje borce slao u borbu i posmatrao dvogledom, išao je prvi"
Trideset godina je prošlo od kako je Mehdin Hodžić, kapetan Senad ili nadaleko poznati Crni labud, poginuo braneći svoju domovinu.
10.05.2022. u 07:53
get url
text

Krajem 1991. godine vratio se u svoju Tuzlu iz Hrvatske gdje je radio kao policajac u Ministarstvu unutrašnjih poslova RH.

U selu Zaseok u Sapni na današnji dan Mehdin Hodžić je poginuo u akciji, braneći selo i tokom zarobljavanja tenka i samohotke za vojsku buduće Armije RBiH.

Postuhmno dodijeljen mu je čin brigadnog generala, zatim je odlikovan priznanjem Zlatni ljiljan 1992 godine, te Orednom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

U vrijeme najstrašnijeg stradanja naroda sjeveroistočne Bosne 25. aprila 1992. godine Mehdin Hodžić preuzima dužnost komandanta taktičke grupe Teritorijalne odbrane Zvornik sa sjedištem na slobodnoj teritoriji Sapne. Zajedno sa još jednim herojem odbrambeno oslobodilačkog rata Hajrudinom Mešićem, poznatim kao kapetan Hajro, organizira odbranu i obuku naroda na slobodnom području Zvornika. Poslije pada Bijeljine na prostor Sapne dolazi i Hase Tirić. Njih trojica se udružuju u zajedničku komandu, piše portal heroji.ba.

Edhem Omerović Tito, zamjenik komandanta 206. Viteške brdske brigade i nosilac ratnog priznanja Zlatni ljiljan, kako prenosi portal heroji.ba, kazao je da se i u najkritičnjim situacijama isticao smirenim i hrabrim držanjem.

- Svojom pojavom Kapetan Senad ozario je lica muškarcima i ženama, djeci i starcima, odnosno ulio im nadu u mogućnost opstanka na ovom prostoru. Njegova sposobnost organizacije života i aktiviranja ljudi u ratnim prilikama urezala je lik i karakter, ne samo vođe nego i odgajatelja i učitelja – kazao je Omerović.

Zlatni ljiljan Samir Ništović kazao je da su tog 10. maja mislili da je sve gotovo.

-Kada smo čuli vijest 10. maja da je poginuo, stvarno smo mislili da je sve gotovo, da je sve što smo radili bilo uzaludno. Međutim, ostali su njegovi borci, drugi Senadi i drugi crni labudovi – pričao je Ništović.

Komandant specijalne jedinice ARBiH Crni labudovi i nosilac ratnog priznanja Zlatni ljiljan Hase Tirić više puta govorio je kako su jedinice dali ime po Senadu, Crnom labudu.

- Kada je poginuo, mi smo odlučili da sačuvamo uspomenu na tog čovjeka i da našu jedinicu nazovemo po jednom od njegovih nadimaka – "labudovi" i to "crni", jer malo je crnih labudova - kazao je ranije Tirić.

Istakao je da je ta njegova bitka bila presudna za taj kraj i njegovu budućnost.

- To sam uvjeren. Ne dao Bog da se Senad nije našao na tom mjestu, sa svojim iskustvom i hrabrosti – kazao je Tirić.

Omerović jeranije kazao kako je Mehdin Hodžić bio "neposredni komandant".

VEZANI TEKST - Na današnji dan prije 29 godina poginuo je Crni labud, heroj Mehdin Hodžić

- On nije komandovao radiovezom, jer je nije ni imao. Nije svoje borce slao u borbu i posmatrao dvogledom. Išao je prvi – naveo je Omerović.

Dženaza kapetanu Senadu obavljena je po noći 10. maja.

- Ukopali smo ga onako kako je bio odjeven sa svim što je imao na sebi. Nismo imali vjerske službenike, nego je svako na svoj način kako je znao, pomolio se za njega Bogu i zagrnuo zemlju – kazao je Edhem Omerović.

Na šehidskom mezarju u Zaseoku, pored Mehdina Senada Hodžića, ukopani su i Bahrija Karabegović, Adin Salihović, Hasan Salihović, Ramiz Memić, Ismet Garibović i Šefik Garibović.

Na zahtjev majke posmrtni ostaci iz Zaseoka prebačeni su nakon rata 2008. godine u harem džamije Hemlijaši u kalesijskoj mjesnoj zajednici Memići.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.