open-navfaktor-logo
search
Nekažnjeni zločini
Godišnjica ubistva dvoje djece 1992. godine u Sarajevu: Roditelji izgubili nadu da će dočekati pravdu
Porodice ubijenih i predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. danas su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježili 30. godišnjicu stradanja djece Sarajeva u ulici Hamdije Kreševljakovića.
12.09.2022. u 12:11
get url
text

Na današnji dan 1992. u toku dječije igre ubijeni su Aida (Fahrudin) Grozdanić i Eldin (Nijaz) Gvožđar. U trenutku smrti imali su 11 i devet godina.

Zdravka Gvožđar, majka ubijenog Eldina, kazala je da su bili privremeno smješteni u zgradi preko puta mjesta pogibije.

- Eldin je imao devet godina, a Aida 11. Povrijeđeno je još djece. Godinama čekamo nekakvo zadovoljenje pravde, međutim, očito je to sve jako sporo tako da smo izgubili nadu da će iko u ovoj zemlji dočekati pravdu. Roditelji iz udruženja se osipaju ne dočekavši da zločinci budu kažnjeni - istakla je Gvožđar.

Poručila je da ništa nije vrijedno suze jednog djeteta, a kamoli života.

- Trenutna dešavanja oko nas i u svijetu, prijete djeci, prijete zdravlju i životima djece - dodala je Gvožđar.

Nijaz Gvožđar, otac ubijenog Eldina, podsjetio je da je prošlo 30 godina od ubistva njegovog sina.

- Ovo su djeca, ovo je zločin. Žao mi je što za ovih 30 godina niko nije uputio barem riječ izvinjenja, riječ žala za djecom koja bi danas bili ljudi i doprinosili ovoj državi - izjavio je Nijaz.

Kako je kazao, taj dan je došla voda.

- Dok sam otišao na sprat sve se izdešavalo, pala je granata. I poginuli su Aida i Eldin - dodao je Nijaz.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica rekao je da su jako nezadovoljni, jer je izostala pravda.

- Tužilaštvo BiH još nikada za period od 27 godina nije podiglo niti jednu optužnicu za zločine nad djecom tokom opsade grada. Prosto je nevjerovatno prihvatiti to saznanje da za tako stravične zločine gdje nema nikakve dileme da su djeca ubijana s namjerom, ciljem, planirano, nema optužnice. Ne znam šta rade i misle u tom Tužilaštvu - istakao je Grabovica.

Podsjetio je da je svako deseto dijete u Sarajevo ubijeno iz snajpera.

Za vrijeme opsade Sarajeva sa položaja srpskog agresora sa okolnih brda ubijani su ljudi, rušeni civilni, kulturni, vjerski objekti, pa čak i bolnice. Tokom opsade Sarajeva, koja je trajala četiri godine, u brdima oko Sarajeva bilo je stacionirano 120 minobacača i 250 tenkova JNA, koji su poslije dospjeli u ruke vojske Republike Srpske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.