open-navfaktor-logo
search
Već osuđen na 18 godina
Goran Višković optužen za progone, zatvaranja i ubistvo osam civila u logoru "Sušica"
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Gorana Viškovića, zvanog Vjetar (1954) iz Vlasenice, državljanina BiH, koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora.
20.04.2021. u 13:43
get url
text

On se tereti da je u periodu od aprila 1992. godine do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog
protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području opština Vlasenica i Milići, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske – VP 7926 Milići, učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva.

Prema navodima optužnice, optuženi je u više navrata, uniformisan i naoružan, zajedno sa njemu poznatim vojnicima, učestvovao u nezakonitom oduzimanju fizičke slobode bošnjačkog civilnog stanovništva i njihovom odvođenju u prostorije SJB Vlasenica, Opštinskog suda i zatvoreničkog objekta "Sušica", nad kojim su počinili druga nečovječna djela u namjeri nanošenja ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja kod većeg broja civila nesrpske nacionalnosti.

Osim toga, tereti se da je lično sudjelovao u ubistvima osam civila bošnjake nacionalnosti, koji su bili zatvoreni u zatvoreničkom objektu "Sušica" u Vlasenici.

- Počinjeni zločini izazvali su veliki strah za živote i sigurnost kod civila bošnjačke nacionalnosti koji su ostali živjeti na području Vlasenice nakon aprila 1992. godine. Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom a), e), i) i k), a sve u vezi sa članom 29. i 180 istog Zakona - naveli su iz Tužilaštva Bih.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, vještaka sudske medicine i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Višković je ranije pravosnažno osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Vlasenice i Milića.

Sud je 5. februara 2010. godine izrekao prvostepenu presudu kojom je optužene Predraga Bastaha i Gorana Viškovića oglasio krivim za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, te osudio optuženog Predraga Bastaha na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 22 godine, a optuženog Gorana Viškovića na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH, nakon održane javne sjednice, 22. februara 2011. godine, donijelo je drugostepenu presudu kojom se odbijaju kao neosnovane žalbe Tužilaštva BiH, optuženog Predraga Bastaha i branilaca optuženih Bastaha i Gorana Viškovića, te je prvostepena presuda od 5. februara 2010. godine potvrđena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.