open-navfaktor-logo
search
Poziva se i na bojkot
Gorivo na pumpama drastično skuplje nego 2008. kad je barel dostigao rekord, naftaši obrazložili
Nakon vrlo kratkog perioda stagnacije, građani Bosne i Hercegovine proteklih dana svjedoče, ponovo, svakodnevnom rastu cijena goriva na benzinskim pumpama. Navečer zateknu jednu cijenu goriva, a već ujutro je ona veća za bar pet feninga.
23.06.2022. u 19:08
get url
text

Kroz medije je ovih dana "provučeno" jedno vrlo jednostavno poređenje.

Godine 2008. je barel nafte dostigao rekord od 147 dolara, a tada je na našim pumpama gorivo bilo 2,10 do 2,30 KM po litru. Ovih dana barel nafte košta 113 dolara, a litar goriva na našim pumpama dostiže i 3,80 KM. Računica je, dakle, da je danas barel nafte jeftiniji 23 posto nego 2008. godine, ali je na pumpama litar goriva 70 posto skuplji nego te 2008.

Naveli razloge

Građani su zbog toga ogorčeni i pitaju zašto je to tako, te se na društvenim mrežama poziva i na bojkot benzinskih pumpi tokom predstojećeg vikenda. 

Pojašnjenje ovakve računice smo tražili od prometnika naftom.

VEZANI TEKST - Četiri najveća naftaša u RS-u zajedno zaradili manje od "Hifa Petrola" i "Hifa Oila"

- Nas na pumpama kupci često to pitaju, ali mi smo najmanje u prilici da reagujemo jer je kurs dolara bio drugačiji te 2008, a i rafinerijske cijene su dosta veće. Shvatamo da djeluje zbunjujuće kada se gleda generalno, kako je tada bio skuplji barel, a jeftinije gorivo na benzinskim pumpama, ali su tada bili drugačiji odnosi. I dosta tog biznisa je preseljeno u istraživanje i eksploataciju.

Evropa je ugasila dosta rafinerija i uvozila je iz Rusije i Bliskog istoka ne samo naftu nego i prerađevine. Sad je pomalo nestašica. To je dakle proces u koji je uključeno dosta faktora. Situacija u Ukrajini je jedan od uzroka, ali nije jedini. Pogledajte i cijenu peleta, ugllja, drvne mase, nisu samo naftni derivati – kazao je Milovan Bajić, direktor Krajinapetrola.

Dodao je da je BiH mogla i može da djeluje kroz smanjenje akciza, putarina, ali djelimično.

- Imamo slabašnu industriju i izvore finansiranja budžeta. Država se teško odriče svog najvećeg izvora, a to su akcizne robe – kazao je Bajić.

Milenka Boškovića, predsjednika Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH, nismo uspjeli dobiti.

Veliku razliku između cijena 2008. i ove godine komentirao je i stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

On je kazao da realno jeste uzrok kurs dolara i rafinerijske cijene, ali i da ima razloga da inspekcije djeluju svaki dan, što sada ne čine.

Šta nas očekuje?

- Kurs dolara je značajno veći sada, a i rafinerije imaju veće cijene jer su im veći drugi troškovi. I njima je sve poskupjelo. Barel nafte nije jedina stvar koja ulazi u tu cijenu. Ne opravdavam prometnike naftom jer ima prostora da inspekcija djeluje i kontroliše marže, ali ovakva situacija danas ima osnova. Svi troškovi su porasli u posljednjih šest mjeseci – dodao je Bečarević.

Ipak, naglasio je da je simptomatično da je, od pumpe do pumpe, 50 do 60 feninga razlika u cijeni unutar jednog derivata, a marža u FBiH je ograničena na 25 feninga.

- Kako tolike razlike može biti? Priča da su ostale zalihe... Pa imam osjećaj kao da imaju stotine miliona tona u rezervama. Inspekcijske kontrole moraju biti svakodnevne. Nedavno je bila kontrola pumpi u RS-u i izrekli su ogromne kazne jer mnogi nisu poštivali dozvoljenu maržu – rekao je Bečarević.

No ono što također zanima građane jeste da li će cijene sada pasti, bar nakratko, ako su prošle sedmice pale na svjetskom tržištu, da li je to dovoljan period bh. pumpama da "isprazne zalihe" kojim se često pravdaju kada treba sniziti cijene.

VEZANI TEKST - U FBiH zabilježen pad potrošnje goriva za 21 posto

Bečarević je istakao da svaka logika govori da bi cijene trebali ići dolje, ali postoji jedan problem – kurs dolara opet je rastao i upravo je prošle sedmice bio najveći unazad pet godina.

Strahuje se da će gorivo ići i do četiri KM po litri.

Današnje cijene goriva na pumpama, prema podacima Ministarstva trgovine FBiH, prosječno iznose 3,33 KM po litri za benzin, te 3,47 KM po litri za dizel.

Raspon cijena benzina na dan 23. juni je od 3,06 do 3,61 KM po litri, a dizela od 3,36 KM do 3,81 KM po litri.

Nije nam odgovoreno kakvo je bilo kretanje cijena proteklih deset dana i, što je važnije, kakve su najave prometnika naftom za naredne dane ili bar naredni dan, imajući u vidu da na dnevnoj bazi obavještavaju Ministarstvo trgovine FBiH o promjenama cijena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.