open-navfaktor-logo
search
Bivši šef SDS-a
Govedarica: Ikona je neprocjenjive vrijednosti, Dodik pokušava prevariti, a izgubio je kreativnost
Bivši predsjednik SDS-a Vukota Govedarica nije povjerovao u priču predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prema kojoj mu je spornu ikonu, koju je uručio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, poklonio čovjek kojeg ne poznaje.
17.01.2021. u 14:31
get url
text

Ta verzija je, smatra Govedarica, jedan potpuno novi momenat kod Dodika.

- On je definitivno izgubio osjećaj za kreativnost u mnogo čemu, pa i u izrečenim lažima. Pokušavam da zamislim kako je i gdje jedan skoro pa nepoznat čovjek po Dodiku, njemu prišao i darovao ga ikonom koja je stara 300 godina, zahtijevajući od njega da je vrati u Rusiju – napisao je Govedarica.

VEZANI TEKST - Dodik: Ikona je u trezoru u Istočnom Sarajevu, Tužilaštvo već saslušava moje ljude

Dodik bi, smatra on, trebao javnosti da kaže zašto ikonu koju je dobio od nekoga koga ne poznaje, nije diplomatskim kanalom vratio u Rusiju.

- O tome, naravno, nije imao potrebu upoznati cjelokupnu javnost. Zašto se odlučio da ikonu uruči ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu kao svoj lični dar njemu jer je sporna ikona u javnosti upravo tako i predstavljena?

Govedarica smatra da je Dodik imao namjeru da prevari "tog nekog famoznog neznanca" kako bi ustvari tuđom porodičnom ikonom fascinirao gospodina Lavrova, ili sada "nekom animiranom pričom pokušava da prevari sve nas koji se stidimo svega toga što je Dodik javnosti RS-a priuštio".

- Kako god uzmemo u obzir, Dodik je nekoga htio debelo da prevari, ili neznanca koji je zavještao da se njegova porodična ikona vrati u riznice ruske kulture ili gospodina Lavrova kome je pred cjelokupnom javnosti rekao kako ga daruje relikvijom koja je stara 300 godina, a gdje je lako zaključiti da je ikona neprocjenjive vrijednosti – ocijenio je Govedarica.

Bivši predsjednik SDS-a je ocijenio da je Dodik izgubio jedan prefinjen osjećaj koji je nekada posjedovao, a radi se o kreativnoj manipulaciji i laganju naroda.

- Ostaje samo jedna nepoznanica. Ko je zaista taj čovjek koji je Dodiku poklonio ikonu? Ako se Dodik usudio da kaže kako mu je ikonu poklonio neko koga ne može čak nazvati ni poznanikom, onda nema sumnje da će nas ta evidentna laž dovesti do nekoga koga javnost itekako dobro poznaje. Koga to Dodik pokušava da sakrije, a ko mu je evidentno poklonio ikonu saznaćemo jednog dana. Do tada bih Dodiku preporučio da pročita priču iz vremena antičke Grčke: U cara Trojana kozje uši. Možda bi bila veoma poučna – zaključio je Govedarica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.