open-navfaktor-logo
search
Usvojena odluka
Grad Mostar će mlade porodice pomoći sa najviše 7.500 KM pri kupovini prve nekretnine
AUTOR: Fena
29.04.2024. u 16:49
get url
text
Mario Kordić
Mario Kordić
FOTO: Fena
Vijećnici Grada Mostara u ponedjeljak su usvojili Odluku o subvencioniranju prve stambene nekretnine za mlade porodice s maksimalnim iznosom do 7.500 maraka.
- Riječ je o nizu mjera kojima pokušavamo pomoći mladima da zasnuju život i ostanu živjeti u Mostaru i riješe svoje stambeno pitanje - pojasnio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić na press konferenciji u pauzi sjednice Gradskoga vijeća.
Prema njegovim riječima, sličnu mjeru provodi i Hercegovačko-neretvanski kanton s dodatnih 7.500 maraka za subvencioniranje poreza na kupnju prve nekretnine, što znače da mlade porodice u Mostaru na raspolaganju imaju ukupno 15.000 maraka za stjecanje prve nekretnine.
Kako je rečeno tokom sjednice, stambena nekretnina koja je predmet prijave mora se nalaziti na području Grada Mostara, a podnosioci zahtjeva trebaju imaju prebivalište i živjeti na području Grada Mostara. Stan/kuća treba biti kupljena nakon objavljivanja javnog poziva za subvencioniranje prve nekretnine, a ugovor o kupoprodaji stana/kuće u obliku notarski obrađene isprave treba biti zaključen u periodu od 1. 1. do 31. 12. godine u kojoj je objavljen javni poziv.
Vijećnici su usvojili i Nacrt odluke o javnim skloništima na području Mostara i njihovom stavljanju u funkciju, koji će uz sugestije i prijedloge biti vraćeni Vijeću na odlučivanje.
Kako je pojasnio mostarski gradonačelnik, javna skloništa nisu upisana u zemljišne knjige zbog nedostatka harmonizacije te neriješenih imovinskih pitanja, a mnogi od njih su dani u najmove i korištenje udruženjima.
- Prvo slijedi postupak harmonizacije i rješavanje imovinsko-pravnih zahtjeva. Novac koji postoji već u budžetu konto davanja za skloništa također će se angažirati kako bi se krenulo u njihovu obnovu, a zatim slijedi postavljenje titulara i stavljanje u funkciju za koju su namijenjeni - kazao je Kordić.
Na redovnoj sjednici Gradskog vijeća razmatran je značajan broj tačaka koje se odnose na preraspodjelu sredstava u gradskom budžetu.
- Bavili smo se dodjelom sredstava za javna preduzeća, pitanjem izvještaja pravobranilaštva Grada i drugim pitanjima koja omogućavaju normalan rad u Gradu, a nisu od krucijalne važnosti u nekim političkim pitanjima - rekao je predsjedavajući Gradskoga vijeća Salem Marić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.