open-navfaktor-logo
search
Putem web aplikacije
Građani u BiH će se po prvi put moći očitovati o postojećem ustavno-pravnom sistemu
U Sarajevu je danas održan radno konsultativni susret na kojem su predstavnicima političkih organizacija, akademske zajednice i organizacijama civilnog društva prezentirani Principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine.
20.10.2021. u 17:58
get url
text
VKBI
VKBI

Prisutnima su se obratili Zoran Jovanović, predsjednik SGV, prof.dr. fra Petar Matanović, dopredsjednik HNVuBIH, prof.dr. Kasim Trnka, predsjednik Savjeta VKBI za ustavno pravna pitanja, Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamenataraca BiH 1990 i mr.sc. Emir Zlatar, koordinator naših NGO.

Na susretu je prezentirana web aplikacija kojom će građani Bosne i Hercegovine moći dati svoju podršku ponuđenim Principima za izmjene Ustava BiH. Očekuje se prikupljanje minimalno 100.000 elektronskih glasova građana BiH, čime će se po prvi put u Bosni i Hercegovini građani očitovati o postojećem ustavno-pravnom sistemu, kojem ih do sada niko od 1996. godine ni na koji način nije pitao.

- Ova građanska inicijativa ima za cilj da domaćim vlastima i predstavnicima međunarodne zajednice u BIH, prije svih OHR-u i Kancelariji EU u BIH jasno predstavi da se prilikom izmjena Ustava BiH moraju uključiti svi subjekti koji oblikuju našu društvenu zbilju. Vjerujemo da je većina građana Bosne i Hercegovine nezadovoljna postojećim stanjem u BiH, kao i diskriminatorskim odredbama Ustava BiH, koje su kao takve definisane pravosnažnim presudama međunarodnih sudova (sudovi UN-a, Evropksi sud za ljudska prava), te su izmjene Ustava BIH i međunarodno pravna obaveza naše države - rečeno je na današnjem susretu.

Web aplikacija se može preuzeti na adresi www.izmjeneustava.com

Prvu aplikaciju su popunili prof.dr. Kasim Trnka i ak. Abdulah Sidran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.