open-navfaktor-logo
search
Komisija saopćila
Gradonačelnik Brčkog sankcionisan zbog sukoba interesa, umanjena mu plaća
Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta BiH saopćila je danas da je izrekla novčanu kaznu gradonačelniku Brčko distrikta u visini od 10 posto od visine plaće zbog toga što, dok je obavljao dužnost zastupnika u Skupštini Distrikta, nije prenio upravljačka prava u privatnoj praksi koju je imao.
31.07.2023. u 14:50
get url
text

Predsjednica Komisije Admira Mujić rekla je da je u međuvremenu gradonačelnik prenio upravljačka prava na osobu koja nije s njim u bliskom srodstvu, te da je Komisija pokrenula još 59 postupaka protiv nosilaca javnih funkcija u Distriktu zbog njihovog članstva u nekim od udruženja građana koja se finansiraju s više od deset hiljada KM iz budžeta Distrikta.

- U dijelu vezanom za napravilnosti koje smo utvrdili po bilo kom pitanju, stav Komisije je bio da s obzirom na to da nije bilo finansijskih posljedica po Brčko distrikt izreknemo pored opomena i novčane kazne u iznosu od deset posto od plaće - rekla ja Mujić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić potvrdio je izrečenu sankciju rekavši da je nije znao za obavezu prijenosa upravljačkih prava, te da ambulanta u kojoj je radio nije poslovala s Fondom zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta.

- Nisam prenio upravljačka prava i to je bilo iz nehata i neznanja. To sam rekao i na jednom od zasjedanja Skupštine Distrikta. Ambulanta u kojoj sam radio i imao upravljačka prava nije poslovala s Fondom zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta i nije razmijenila niti jednu jedinu marku, te javni novac time nije bio ugrožen i jednostavno tu obavezu sam previdio - naglasio je gradonačelnik Nišić.

On izrečenu sankciju od deset posto od visine plaće smatra nečim što treba opomenuti mnoge druge da ova komisija radi profesionalno svoj posao i da će i prevenirati i sankcionisati one koji krše zakon.

- Podražavam rad ove komisije i nadam se da će takav stav ostaviti kao svoju trajnu vrijednost i biti u funkciji zaštite zakona i javnog novca - zaključio je Nišić.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa, nakon upozorenja nosilaca javne funkcije da nisu svoj izvještaj o imovinskom stanju dobro uradili ili ispravili greške u njemu, izreći će novčane kazne koje će, prema tvrdnjama Mujić, biti dosta veće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.