open-navfaktor-logo
search
Nakon više od tri godine
Gradonačelnik Imamović: Goražde će u 2023. dobiti pijacu, čeka se odgovor Upravnog odbora Ziraat banke
Nakon tri godine Goražde će u 2023. sigurno dobiti gradsku pijacu. Tako kaže Ernest Imamović, gradonačelnik, dodajući kako se čeka odgovor Ziraat banke, vlasnika pijace, nakon čega bi Grad krenuo u proceduru kupovine.
15.01.2023. u 16:44
get url
text

- Čekamo potez Upravnog odbora Ziraat banke, a nakon što dobijemo pozitivan odgovor, kojem se iskreno nadam, tražit će se mišljenje pravobranioca da je sve uredu, a potom prijedlog o kupovini pijace ide na Gradsko vijeće. Nakon toga pokreće se procedura kupovine, uplaćuje prva rata Ziraat banci, a poljoprivrednici ulaze na pijacu. Naravno prije toga, mi našem komunalnom preduzeću 6. mart trebamo dodijeliti da gazduje i upravlja pijacom. Mi bismo, što se tiče nas, sve mogli završiti do kraja januara, zakazati vanrednu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bila kupovina pijace, a nakon toga ući u posjed objekta, ali ponavljam nije do nas - kaže Imamović.

Četvrtu godinu stanovnici Goražda nemaju pijacu nakon što je objekat gradske tržnice u Rasadniku, u akciji Porezne uprave Federacije BiH, zapečaćen u novembru 2019. godine. Urađeno je to nakon što porezni obveznik, firma Baustil Sarajevo, nije evidentirao promet zakupa tezgi putem fiskalnog računa, a imao je i neprijavljenog radnika.

Od tada poljoprivredni proizvođači goraždanskog kraja svoje proizvode, svake subote, kada je pijačni dan, prodaju na ulici.

Ernest Imamović

O problemu gradske pijace sa Imamovićem smo razgovarali i u augustu 2021. Tada nam je rekao "kako je prijašnja gradska pijaca bila pod hipotekom, a predmet, koji je star tri godine, preuzela je Ziraat banka".

VEZANI TEKST - Kad će Goražde dobiti pijacu: Poljoprivrednici mjesecima prodaju pored puta, evo šta kaže gradonačelnik

- Oni su utvrdili visinu od 1.100.000 KM kao vrijednost gradske pijace. To je za gradski budžet, koji je 9.600.000 maraka, složen proces da ga samostalno uzme. Onda smo krenuli u pregovore sa bankom da se to riješi na otplatu, s tim da Grad Goražde ne može dići kredit jer je prezadužen 130 posto. Potom smo tražili privremeno rješenje koje bi bilo pogodno za građane i da spustimo vrijednost pijace. No to je izuzetno složen proces i nezahvalno je bilo šta komentarisati ranije - kazao nam je tada Imamović.

U međuvremenu, Grad je sa Bosansko-podrinjskim kantonom (BPK) Goražde, dodaje gradonačelnik, dogovorio kupovinu pijace sa vlasnikom Ziraat bankom koja je želi prodati. No, kako kaže, cjelokupan proces usporila je smjena generalnog direktora Ziraat banke i imenovanje novog. 

- Kanton planira izdvojiti 300.000, a Grad 109.000 KM, a onda nam ostaje još 900.000 maraka koje bismo u narednim godinama plaćali na rate - navodi Imamović.

Nakon što je Ziraat banka objekat pijace oduzela od privatnog lica, Grad Goražde je, pojašnjava Imamović, zajedno sa Vladom BPK, tačnije Direkcijom robnih rezervi, pokrenuo inicijativu za ulazak u kupovinu pijace njihovog dijela gdje bi se locirale robne rezerve, a ostatak poslovnih prostora i stolova knjižio bi se na Grad Goražde.

- Pijaca košta više od milion KM, tačnije 1.226.000 maraka, što je vrijednosna procjena Ziraat banke. Naša procjena, odnosno procjena procjeniteljske kuće koju smo angažirali, bila je 650.000 KM. Međutim, tu ponudu Ziraat banka nije prihvatila. Rekao sam im da nemamo ta sredstva da uplatimo kao cjelokupan iznos jer kad bi to uradili, cijena pijace bila bi manja. Međutim, nemoguće je iz budžeta od 12 miliona KM za ovu godinu, izdvojiti 1.226.000 KM. Tada smo došli na ideju da učestvuju robne rezerve jer bi prvom ratom od oko 400.000 KM ušli u strukturu pijace, otvorili je, i naredne još dvije godine, sa grejs periodom od godinu još po 400.000 KM uplatili - naglasio je Imamović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.