open-navfaktor-logo
search
Zapečaćena u novembru
Gradska pijaca u Goraždu zaključana, prodaja na ulicama
Subota je u Goraždu pazarni dan, međutim poljoprivredni proizvođači s ovog područja svoje proizvode danas su bili primorani prodavati na ulici jer ih je na Gradskoj tržnici u Rasadniku dočekao katanac na kapiji.
08.02.2020. u 14:14
get url
text

Prostor tržnice zapečaćen je još u novembru prošle godine u akciji Porezne uprave FBiH, jer porezni obveznik, firma „Baustil“ Sarajevo, nije evidentirao promet zakupa tezgi putem fiskalnog računa i imao je neprijavljenog radnika. Ipak, poljoprivredni proizvođači iz Goražda i susjednih gradova, subotom su nesmetano izlagali svoje proizvode u čemu ih nije sprječavao ni vlasnik pijace ni porezni inspektori.

Katanac na kapiji uz saznanje da pazarni dan moraju provesti na ulici  proizvođači su dočekali ogorčeni, a kupci razočarani, javlja dopisnik Fene

-Ovo je ruglo i sramota za grad. Slijedeći put dolazimo na Trg, na sred ulice, pa neka onda dođe i policija- ogorčeno kaže poljoprivrednik Salko Grošonja navodeći da to nije higijenski, posebno za prodaju mlijeka i mliječnih proizvoda.

U Udruženju poljoprivrednika Goražde naglašavaju da su upozoravali da će do ovoga doći.

-Ovo nije  u redu. Obični ljudi traže da žive kao što su i navikli. Ovo danas pokazuje da treba da žive samo veliki. Nas koji se bavimo poljoprivredom najviše i gaze i nalazimo se na margini propasti - kaže predsjednik udruženja Munib Kazagić.

On je pozdravio posljednju  odluku Gradskoj vijeća Goražde o odobravanju,  uređenju i osnivanju pijace u ulici Prve Slavne višegradske brigade, u suterenu novog vatrogasnog doma, ali ocjenjuje da to neće biti dovoljno da se riješe sve poteškoće posebno registrovanih poljoprivrednih proizvođača.

-Zahvalni smo gradskom vijeću i gradonačelniku koji su odobrili prostor na lijevoj obali Drine, ali po ovome što se vidi i danas, kada nije sezona, mislim da taj prostor neće biti dovoljan. Uz to, nije dovoljno to mjesto samo asfaltirati već i urediti jer ako se zovemo gradom, neka on to onda i bude. Ovo danas je ruglo, na ulici da se prodaje, sramno - ističe Kazagić.  

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović najavio je da će prostor za zelenu pijacu na lijevoj obali uskoro biti uređen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.