open-navfaktor-logo
search
Igranka s entitetima
Gudeljević danima ne šalje dokumente da bi dobili vakcine preko COVAX-a, zašto se odugovlači?
Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine još čeka izjašnjenje nadležnih vlasti entiteta i Brčko distrikta u vezi sa dostavljenim dokumentima. U ovom trenutku na adresu Ministarstva stiglo je mišljenje Federacije BiH za amandman Ugovora sa GAVI alijansom.
03.03.2021. u 16:49
get url
text

VEZANI TEKST - Direktor WHO: BiH mora potpisati ugovore da bi dobila vakcine, proizvođači opstruiraju isporuku putem COVAX-a

Informacija je to koja nam je dostavljena iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, nakon što smo upitali – da li su nadležne entitetske vlasti i Brčko distrikt odgovorili na mišljenja koja se odnose na ugovore o obeštećenju, koje su prije desetak dana na adresu ovog državnog tijela stigle iz kompanija Pfizer i AstraZeneca.

Prošli petak dobili dokument

Sve to uslijedilo je nakon što je 22. februara u Ministarstvo civilnih poslova BiH stiglo pismo u kojem se navodi da su se uvjeti za dolazak Pfizer vakcina promijenili, te da je ova kompanija zatražila dodatne i direktne razgovore sa svim zemljama identificiranim za prijem vakcina u prvom talasu, a na temu dodatne kontrole uspostavljenih hladnih lanaca kao i pravno administrativnih procedura.

Ista situacija je i sa AstaZeneca vakcinama.

VEZANI TEKST - Iz Pfizera tražili sastanak sa bh. vlastima: "Platili smo 20 miliona KM, pa upali u vrzino kolo"

U ranijem razgovoru za Faktor (25. februar) Dušan Kojić, koordinator u Sektoru za zdravstvo, na pitanje, šta je sa vakcinama ove kompanije, za koje je najavljeno da bi u BiH trebale stići do kraja februara, odgovorio kako je zastupnik kompanije za našu zemlju "prije tri-četiri dana dostavio dokumentaciju koju BiH mora potvrditi".

- To je isti ugovor o obeštećenju kao sa Pfizerom. Dokumentacija je poslana entitetima na mišljenje. Čim dobijemo povratnu informaciju, idemo na Vijeće ministara BiH nakon čega imamo otvoren prolaz za AstraZeneca vakcinu – kazao je tada Kojić.

Krajem prošle sedmice (petak, 26. februara), prim. dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, rekao nam je da su dobili zahtjev za izmjenom ugovora, da su saglasni sa njegovim izmjenama, da će tokom dana završiti svoj dio i odgovor uputiti prema Ministarstvu civilnih poslova BiH.

No, dostavljanjem mišljenja za amandman ugovora sa GAVI alijansom, Federacija BiH je, dodaju u Ministarstvu civilnih poslova BiH, tim završila samo dio svog posla.

VEZANI TEKST - Čerkez: Saglasni smo sa izmjenama ugovora da bi dobili vakcine

Čerkez danas kaže kako je Federalno ministarstvo zdravstva tek prošlog petka u popodnevnim satima (26. februar) od Ministarstva civilnih poslova BiH primilo dokument, a radi se o pitanju davanja saglasnosti na ugovor koji se tiče oštetnog fonda.

- Trenutno se radi na tom pravnom dokumentu, treba ga iščitati i analizirati, da vidimo da li ima ikakve implikacije po Federaciju BiH ili ne, nakon čega ćemo ga odmah vratiti državnim institucijama. Kako će taj dokument potpisivati država, a što smo ovih dana mogli čuti u izjavama članova Predsjedništa BiH, ne bi trebao postojati nijedan razlog da se on ne potpiše jer je to obaveza države. Dakle, očekujemo potpisivanje dokumenta od strane Ministarstva civilnih poslova BiH – pojašnjava Čerkez.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH pitali smo i da li su mišljenja tražena i od pojedinih kantona? Odgovoreno nam je da – nisu, da je Ministarstvo dužno postupati u skladu sa Ustavom BiH i važećim zakonima u području zdravstva, što je, kako rekoše, u ovom slučaju i urađeno. To je stav koji zauzima Ministarstvo. Međutim, postavlja se pitanje da li je to zapravo samo izgovor i da li se moralo ulaziti u "dopisivanja" sa entitetima, što dodatno oduzima vrijeme.

Detalji ugovora povjerljivi

Zanimalo nas je i šta se iz kompanija Pfizer i AstraZeneca tačno, kao dodatna dokumentacija, traži od BiH da ispuni i zašta se sve traže garancije?

VEZANI TEKST - GAVI kasnio s ugovorima, a Gudeljević dodatno komplicira: Čemu insistiranje na saglasnosti entiteta?

U Ministarstvu kažu kako se o detaljima zahtjeva kompanija Pfizer i AstraZeneca pregovara na dnevnom nivou, ali da sadržaj ugovora podliježe povjerljivosti na zahtjev proizvođača.

Iz ovog državnog tijela ni danas nam nisu znali kazati kada bi prva pošiljka vakcina putem COVAX mehanizma mogla stići u BiH. Nadaju se, kako navode, da će biti dostavljene kada se završe sve dodatne procedure te da je u ovom trenutku neozbiljno iznositi bilo kakav datum.

Da još jednom podsjetimo, BiH je sredinom septembra prošle godine naručila 1.232.000 doza vakcina protiv COVID-19. Novac je uplaćen za nabavku vakcina putem Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), u okviru Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprečavanje COVID-19 (COVAX), u kojem učestvuje oko 190 država svijeta.

Krajem januara iz Ministarstva civilnih poslova BiH poslano je saopćenje da će u našu zemlju polovinom februara stići 23.400 doza Biontech-Pfizer, a do kraja mjeseca i 153.600 do 259.200 AstraZeneca/SKBIO vakcina.

I dok se ne nazire raspetljavanje Gordijevog čvora oko nabavke vakcine u BiH, zemlje u regiji masnovno vakcinišu i revakcinišu svoje građane.

U međuvremenu, epidemiološka situacija toliko se zakoplikovala da je u posljednja 24 sata evidentirano 894 novooboljelih od COVID-19, 29 preminulih, a u Covid-bolnicama raste broj hispitaliziranih u odjeljenjima intenzivne njege i onih koji su priključeni na respiratore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.