open-navfaktor-logo
search
Nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici
Hadžikadić: Sramota država koje su bile protiv i suzdržane, kalkulišu u političkim igrama, zato se dešavaju novi genocid
AUTOR: Faktor
23.05.2024. u 19:41
get url
text
Mirsad Hadžikadić
Mirsad Hadžikadić
Rezolucija o genocidu u Srebrenici je bila apsolutno potrebna današnjem svijetu u kojem postoje ozbiljne tendencije vraćanja nacionalističkim i fašističkim ideologijama i zanemarivanja osnovnih civilizacijskih vrijednosti, saopćio je Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres.
Dodao je da mu je drago da je usvojena uprkos brojnim pokušajima da se pitanje dokazane civilizacijske istine predstavi kao političko pitanje usmjereno protiv nekog naroda.
- Ono što mi je neshvatljivo jeste broj zemalja koje su glasale protiv i suzdržane. Većinom ne zato što smatraju da se genocid nije desio, nego zato što kalkulišu u svojim političkim igrama. Sramotno. Valjda to pokazuje razloge zašto se danas u svijetu i dešavaju novi genocidi.
Neka današnji dan bude povod da se i svijet i regija okrenu pomirenju, priznanju i izgradnji trajnog mira kroz poštivanje prava svakog čovjeka, naroda i države - naveo je Hadžikadić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.