open-navfaktor-logo
search
Rebalans budžeta
Halilagić najavio: Vlada TK izdvojit će 2,5 miliona KM za subvencije aviokompanijama koje će letjeti iz Tuzle
Vlada Tuzlanskog kantona odredila je smjernice za rebalans kantonalnog budžeta, u sklopu kojega će 2,5 miliona KM biti izdvojeno za subvencije aviokompanijama, koje se odluče prevoziti putnike sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.
17.10.2023. u 13:14
get url
text
Premijer TK Irfan Halilagić
Premijer TK Irfan Halilagić

- Kroz subvencioniranje avioprijevoza želimo vratiti linije koje su ukinute odlaskom Wizz Aira. Na ovaj način zvanično počinjemo proceduru, nakon razgovora i dogovora sa nekoliko aviokompanija. Procjena je da sva sredstva nećemo utrošiti, ali želimo podijeliti rizik. Javni poziv za aviokompanije će biti objavljen u narednim danima i tu će biti definirani svi detalji, a na kraju će biti potpisan ugovor s Međunarodnim aerodromom Tuzla - rekao je danas Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona.

On je istakao da se nada da će vrlo brzo biti uspostavljene linije koje su obustavljene ukidanjem baze Wizz Aira u Tuzli.

Kroz rebalans budžeta TK rashodovna strana će biti povećana za oko 4 miliona KM, a pored subvencija za aviokompanije, planirano je izdvajanje milion KM za Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla.

- Planiramo oko 300 hiljada za adaptaciju prostorija za dječiju psihijatriju, preko 600 hiljada KM za adaptaciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo te oko 30 hiljada za uređenje prostorija na Klinici za ORL. Pored toga oko 200 bit će izdvojeno za plaćanje zdravstvenih usluga neosiguranim licima. Još oko 140 hiljada KM, kroz rebalans, izdvojit ćemo za pošumljavanje značajne površine sa 200.000 sadnica, što je projekat Kantonalne uprave za šumarstvo i Javnog preduzeća Šume TK - pojasnio je premijer Halilagić.

Ministarstvo finasija TK odmah počinje rad na rebalansu budžeta, koji bi Vlada TK trebala usvojiti 24. oktobra. Potom će prijedlog biti proslijeđen Skupštini TK, koja će najvjerovatnije zasjedati 30. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.