open-navfaktor-logo
search
Činjenice i naknadna pamet
Haris Šabanović podsjetio SDP ko je u FBiH bio na vlasti kada su preuzimane firme sa prefiskom "hrvatske"
Brutalnim lažima pokušavaju prebaciti vlastitu odgovornost za uvođenje etničkih prefiksa u javnim preduzećima
AUTOR: Faktor
29.06.2024. u 12:10
get url
text
Haris Šabanović
Haris Šabanović
Haris Šabanović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH (SDA), oglasio je se povodom saopćenja Socijaldemokratske paratije u kojem je ta stranka, kako navodi Šabanović, pokušala "braniti svog predsjednika i njegovo prisustvo blagosiljanju javnog preduzeća u vlasništvu Vlade FBiH".
 SDP je  u tom saopćenju odgovorio na optužbe SDA te ustvrdio da je "upravo SDA ta koja je pristala na nazive Hrvatske pošte, Elektroprivreda HZHB i druge nazive javnih preduzeća sa etničkim prefiksom".
Šabanović podsjeća kako su iz SDP-a u saopćenju dodali i da "nikakvo saopćenje i naknadna pamet to ne može promijeniti".
- Saopćenje možda ne može, ali činjenice definitivno mogu - navodi Šabanović u reagiranju objavljenom na njegovom Facebook profilu.
- A činjenice kažu da je Vlada FBiH postala vlasnik JP Hrvatske pošte Mostar 1. januara 2003. godine.
Od 12. marta 2001. godine do 14. februara 2003. godine u Federaciji je na vlasti bila tzv. Alijansa za promjene, koju je predvodio upravo SDP. Dakle, upravo je SDP pristao da javno preduzeće sa sjedištem u Mostaru i u vlasništvu Federacije u svom nazivu sadrži prefiks "hrvatske". SDA tada uopće nije bila vlast.
Idemo dalje. Vlada FBiH je postala vlasnik Elektroprivrede HZHB 28. decembra 2001. godine, prelaskom preduzeća iz vlasništva općina u vlasništvo Federacije. Na vlasti u Federaciji je bio – SDP.
Tu nije kraj. I Hrvatske telekomunikacije Mostar postale su vlasništvo Federacije od 1. januara 2003. godine, uz potpis tadašnjeg SDP-ovog federalnog premijera.
Baš onako kako danas pokušavaju brutalnim lažima prebaciti vlastitu odgovornost za uvođenje etničkih prefiksa u javnim preduzećima i sakriti legitimiziranje provođenja vjerskih obreda u njima, vjerovatno ćemo za nekoliko godina slušati tvrdnje iz SDP-a da je SDA predala HDZ-u JP Autoceste FBiH, Fond za zaštitu okoliša ili FERK, da je povećala cijene električne energije i telekomunikacijskih usluga, te potpuno devastirala ekonomiju Federacije dok ju je bjesomučno zaduživala i građane vodila u dužničko ropstvo - napisao je Haris Šabanović u svom reagiranju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.