open-navfaktor-logo
search
Pomoć Sigurnim kućama
Hayat TV pokrenula kampanju "Zaustavimo nasilje": 15. maja veliko donatorsko veče
O prevenciji nasilja, nažalost, najčešće progovaramo tek onda kada postane prekasno, stoga bismo to željeli promijeniti
20.04.2024. u 09:15
get url
text
Na Hayat televiziji emitiraju se autentična svjedočenja
Na Hayat televiziji emitiraju se autentična svjedočenja
Hayat televizija u saradnji sa Fondacijom lokalne demokratije do 15. maja realizira društveno-odgovornu kampanju "Zaustavimo nasilje".
Kampanju su već podržale brojne ličnosti, kompanije, organizacije i institucije koje dijele zajedničku misiju: podizanje svijesti o prevenciji svih oblika rodno zasnovanog nasilja, davanje glasa žrtvama nasilja te prikupljanje donatorskih sredstava za rad Sigurnih kuća u BiH.
- Kampanju "Zaustavimo nasilje" pokrenuli smo s ciljem da tragični slučajevi femicida i drugih oblika nasilja kojima je javnost svjedočila u proteklom periodu ne budu samo još jedan u nizu statistički podatak, nego opomena, pouka i podsticaj da se institucionalno i sistemski pristupi rješavanju problema nasilja, sa fokusom na nasilje nad ženama, kao i da se poboljša finansiranje životnih potreba štićenica Sigurnih kuća i njihovih porodica.
Cilj boravka u ustanovama ovog tipa nije preživljavanje nego življenje i izbavljanje iz kruga nasilja te osposobljavanje za nastavak nezavisnog života.
O prevenciji nasilja, nažalost, najčešće progovaramo tek onda kada postane prekasno, stoga bismo to željeli promijeniti. Budimo dio zajednice koja ne želi nasilje. Pridružite se kampanji. Prijavite nasilje. Zaustavimo nasilje! - poručila je Haruna Bandić, urednica kampanje.
Haruna Bandić
FOTO: Hayat
U sklopu programskog sadržaja na Hayat televiziji emitiraju se autentična svjedočenja štićenica Sigurnih kuća, kao i ispovijesti žrtava nasilja u pisanoj formi, koje će interpretirati bh. glumci.
- Svakog četvrtka u sklopu emisije "Dobar Dan BiH" govorimo o aktuelnim temama koje se tiču prevencije nasilja u našoj zemlji. Gledatelji imaju priliku čuti i mnogobrojne poruke podrške koje su kampanji i žrtvama nasilja dale poznate ličnosti iz različitih sfera javnog života – rekli su nam iz Hayat TV.
- Moram priznati da još postoji određeni broj žena koje nisu u potpunosti upoznate s idejom i misijom ‘Sigurne kuće’ i time kako se obratiti za zaštitu i šta ona pruža. Sigurna kuća je dio segmenta, dio razrađenog sistema zaštite, ali je ona često ključna, da ne kažem presudna, u zaštiti žrtava nasilja u trenutku kada su žrtve fizički ili po život ugrožene.
Ta je kuća i zakonsko pravo žrtava nasilja u porodici jer je predviđena zakonom, pa je zato važno ponoviti da su Centar za socijalni rad i policija dužni žrtvi ponuditi ovaj tip zaštite, tj. ponuditi joj da iskoristi boravak u Sigurnoj kući kako bi zaštitila svoj život - kazala je menadžerica Sigurne kuće u Kantonu Sarajevo Mubera Hodžić-Lemeš.
Kao krunski događaj kampanje, 15. maja bit će održano donatorsko veče sa prijenosom uživo na Hayat televiziji, kada će se rezimirati ishod kampanje i kada će Sigurnim kućama u BiH biti uručena prikupljena finansijska sredstva.
Budimo dio zajednice koja ne želi nasilje. Pridružite se kampanji. Prijavite nasilje. Zaustavimo nasilje!
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.