open-navfaktor-logo
search
Parlametarci uoči rasprave
HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona vodi u daljnje podjele, nedostaje bitna stvar
Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine na dvodnevnoj sjednici koja počinje danas razmatrat će, između ostalog, prijedlog SDA za reformu izbornog zakonodavstva i prijedlog koji je uputio HDZBiH, kazala je Alma Čolo, predsjedavajuća ove radne grupe i zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH.
22.07.2021. u 12:19
get url
text

Kritike drugih stranaka na račun HDZ-ovih amandmana ne prestaju i, sudeći po stavovima nekih članova Interresorne radne grupe, neće proći.

Čolo je rekla da je prijedlog HDZ-a stigao prije prijedloga SDA, ali da prijedlog SDA nije medijski eksponiran.

VEZANI TEKST - Predsjedništvo BiH i Dom naroda FBiH: HDZ ponudio svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona

- Amandmani SDA se odnose na Predsjedništvo BiH, državni Dom naroda, entitetski Dom naroda. I to smo predložili u skladu sa presudama Suda u Strazburu. Kod izbora za člana Predsjedništva BiH, predložili smo brisanje prefiksa Bošnjak, Srbin, Hrvat. U Domu naroda da se kandiduju i oni koji nisu iz konstitutivnih naroda. Dom naroda FBiH da ide na način da se doda jedna rečenica koja je brisana presudom Ustavnog suda u predmet Božo Ljubić, a radi se o rečenici iz Ustava FBiH da se iz svakog kantona bira po jedan Bošnjak, Srbin i Hrvat ako su izabrani u kantonalnoj skupštini. To je u odredbi Ustava FBiH koju je nametnuo tadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch – kazala je Čolo.

Istakla je da je kao odgovor na amandmane SDA, HDZBiH predložio svoje "koji vode u daljnju diskriminaciju i podjele po etničkoj liniji".

- To nije provedba presuda Suda iz Strazbura. Razgovarat ćemo o tome danas, prvo o našim amandmanima jer su prvi stigli, a onda HDZ-ovim, i 14 članova radne grupe imat će priliku da kažu šta misle o tome – dodala je Čolo.

Delegat u Parlamentu BiH Munib Jusufović (SBB), član Interresorne radne grupe, rekao je da amandmani HDZ-a ne predviđaju implementaciju presuda u slučaju Sejdić-Finci i ostalih presuda Suda iz Strazbura, dok je obaveza BiH upravo provedba svih presuda.

VEZANI TEKST - Komšić o izmjenama Izbornog zakona BiH: HDZ ima namjeru blokirati sljedeće izbore

- Obaveza je da se izvrše promjene Ustava. Samim tim HDZ-ov prijedlog neće biti relevantan. Predvidjeli su samo izmjene Izbornog zakona, a ne i Ustava. Nedostaje ta bitna odrednica. Ne vjerujem da ima ikakve šanse za prolaz – stava je Jusufović.

Branislav Borenović, zastupnik PDP-a i član Interresorne radne grupe, rekao je da je ovo ključno pitanje za političke faktore u FBiH.

- Vidim da dolazi do razmimoilaženja, što komplikuje proces pravljenja konsenzusa. Ali to je pitanje koje trebaju definisati ključne stranke u FBiH, primarno SDA i HDZ – dodao je Borenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.