open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
HDZ stao uz NiP, imaju poruku za Islamsku zajednicu i reisa Kavazovića
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH izražava žaljenje zbog izjava uvaženog reisa Kavazovića u kojima spominje našu političku stranku u kontekstu kakvom je izašao danas u javnost, saopćeno je danas iz ove stranke. 
03.08.2022. u 15:44
get url
text

VEZANI TEKST - NiP pisao reisu Kavazoviću: Vaše izjave aludiraju na podršku jednoj stranci i jednom kandidatu

- Nazivati poruke HDZ-a BiH "discipliniranjem" je pogrešna i djeluje kao etiketa. Takve navode jasno i nedvosmisleno odbacujemo jer ne doprinose razumijevanju i međusobnom uvažavanju.

HDZ BIH je demokršćanska politička stranka koja baštini zapadne vrijednosti utemeljene na kršćanstvu. Isto tako, kao politička stranka shvaćamo islam kao religiju mira i suživota. Islamska zajednica (IZ) nije i neće biti naš oponent. Dapače, IZ može biti samo naš saradnik i sagovornik za društvene procese u Bosni i Hercegovini kao multikonfesionalnoj zemlji. Bosna i Hercegovina je sekularna multinacionalna država čija tri konstitutivna naroda imaju izraženu pripadnost religijskom identitetu.

To je temelj razumijevanja da bi uopće mogli zajednički kreirati društvene i političke procese. Stoga, još jednom želimo istaknuti našu intenciju da mir i zajednički suživot moraju biti temelj svih naših nastojanja i svog djelovanja. Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna i jednakopravna naroda gdje je legitimno predstavljanje ugrađeno u cjelokupan politički sustav. Od takvih poruka i pozivanja na Ustav BiH nećemo odustati. To je naša odgovornost.

Prebrojavanje koje se intenzivno zaziva posljednjih dana od strane radikalnih političkih centara u BiH ne može i neće biti agenda na koju Hrvatska demokratska zajednica BiH pristaje. Takve poruke sustavno destabliziraju Bosnu i Hercegovinu, i slobodni smo kazati, krše temelje mira kao trajne kategorije kojoj religije i svi skupa težimo - poručili su iz HDZ-a. 

VEZANI TEKST - Islamska zajednica o pismu NiP-a: Ovo je prijetnja i pokušaj discipliniranja, dosad je to radio samo HDZ

Narod i pravda čiji je predsjednik Elmedin Konaković uputio je danas pismo reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću sa porukom da "reisove izjave aludiraju na podršku jednoj stranci i jednom kandidatu". 

- Favoriziranje jedne političke opcije od institucije kakva je Islamska zajednica, koja je od iznimnog značaja za Bosnu i bošnjački narod, brinemo da može dovesti do narušavanja njenog integriteta i dostignutog povjerenja . navodi se u pismu Naroda i pravde. 

Nakon toga, oglasila se Islamska zajednica u BiH saopćavajući da nikakvo pismo nije stiglo na njihovu adresu. 

- Ovo nije način komunikacije. Ovako se ne zakazuju sastanci, a pogotovo se ovako ne komunicira s reisu-l-ulemom. Pismo, koje je objavljeno u javnosti doživljavamo kao pokušaj discipliniranja. U njemu se nama prijeti. Do sada je samo HDZ Dragana Čovića radio na ovakav način i imao ovakav odnos prema Islamskoj zajednici i reisu-l-ulemi - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.