open-navfaktor-logo
search
Na inicijativu Miokovića
Počela sjednica Ustavne komisije koja razmatra regularnost procedure izbora sudije Ustavnog suda BiH
AUTOR: Fena
17.05.2024. u 13:02
get url
text
Dragan Mioković
Dragan Mioković
Ustavna komisija Zastupničkog doma Federalnog parlamenta danas je počela zasjedanje u zgradi Parlamenta na kojem će se, između ostalog, razgovarati u vezi s procedurom izbora sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
U vezi s tim inicijativu je podnio zastupnik Naše stranke Dragan Mioković i to je prva tačka dnevnog reda navedene sjednice.
Inicijativa se odnosi na radnu grupu koja je osnovana unutar Komisije za izbor i imenovanje i čiji je zadatak da Zastupničkom domu uputi konačan prijedlog za imenovanje sudije Ustavnog suda BiH. Ta komisija sačinila je rang-listu na kojoj je najviše pozicioniran Marin Vukoja, te se očekuje da on postane novi sudija Ustavnog suda BiH.
U međuvremenu je Naša stranka prema Ustavnoj komisiji Zastupničkog doma uputila upit da li je kompromitovana procedura pravljenja ove liste. Odgovor na to pitanje treba uslijediti na današnjoj sjednici Ustavne komisije.
- Radnu grupu koja je vodila kompletnu proceduru izbora sudije Ustavnog suda BiH, koji se bira iz Zastupničkog doma, imenovao je Zastupnički dom. Prema Odluci o načinu biranja tog sudije stoji da tu radnu grupu treba da imenuje Komisija za izbor i imenovanje. Moj upit je bio da li je time narušena procedura, a to bismo trebali saznati danas na sjednici Ustavne komisije – izjavio je Feni Mioković uoči početka današnje sjednice.
Ako Ustavna komisija ustanovi da izbor sudije nije kompromitovan, zastupnici Naše stranke glasat će za prvorangiranog kandidata, a ako utvrde da je kompromitovana procedura, ta stranka će smatrati da navedena lista ne postoji, te poručiti da će se kompletan postupak morati ponoviti.  
Podsjećamo, Zastupnički dom je imenovao radnu grupu za provođenje postupka izbora sudije Ustavnog suda BiH. Ta radna grupa je utvrdila uvjete konkursa, raspisala konkurs, obavila intervjue s kandidatima, sačinila rang-listu i imena odabranih kandidata proslijedila Komisiji za izbor i imenovanja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.