open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane BiH iz Brisela
Helez sa Geoanom: Neće biti oklijevanja u reakciji NATO saveza na dešavanja u BiH
Samo članstvo naše zemlje u NATO savezu dugoročno osigurava mir, stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, ali i stabilnost regiona, poručio je ministar odbrane BiH
AUTOR: Faktor
22.05.2024. u 17:16
get url
text
Helez sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceom Geoanom
Helez sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceom Geoanom
Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez sa saradnicima, sastao se sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceom Geoanom u sjedištu NATO-a u Briselu, javlja Anadolija.
Helez je rekao da Bosnu i Hercegovinu vidi kao multietničku zajednicu svih građana i naroda u kojoj će svi njeni građani biti slobodni i jednaki na svakom njenom pedlju bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost i živjeti od svoga rada.
Tokom susreta, Helez je upoznao Geoanu sa postignućima Ministarstva odbrane BiH, uključujući konsolidaciju budžeta, stabilizaciju procesa javnih nabavki, osnaživanje opremljenosti Deminerskog bataljona, te aktivnosti u okviru Inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB).
Helez je tokom susreta istakao da su treneri Oružanih snaga BiH, prema Konceptu operativnih sposobnosti (OCC), u značajnoj mjeri angažovani kao ocjenjivači u partnerskim zemljama poput Tunisa, Maroka, Katara, Kazahstana i Kolumbije.
Također, Helez je upoznao Geoanu sa aktivnostima OS BiH u okviru OCC&OF koncepta, napomenuvši da su OS BiH, prilikom deklarisanja Lake bataljonske grupe, ostvarile odlične rezultate tokom ocjenjivanja. Kroz OCC&OF koncept, značajno je povećan stepen interoperabilnosti OS BiH sa NATO snagama, što je ključno u kontekstu težnje BiH ka pridruživanju evroatlantskim integracijama i unapređenju interoperabilnosti OS BiH i NATO-a.
Helez je iskoristio priliku da se zahvali NATO-u za političku, diplomatsku i praktičnu podršku Bosni i Hercegovini, posebno u posljednjih nekoliko godina.
- Dok NATO obilježava 75 godina od osnivanja, mi u BiH obilježavamo 20 godina saradnje sa NATO Štabom u Sarajevu. Zahvalni smo na pređenom putu, vrijednim iskustvima i statusu koji je BiH postigla kao partner u Akcionom planu za članstvo - istakao je Helez.
Zamjeniku generalnog sekretara NATO-a Geoanai, ministar odbrane BiH je predložio unapređenje saradnje između BiH i NATO-a, jačanje odbrambenih sposobnosti OS BiH, pojačano prisustvo NATO snaga u BiH koje bi bilo sredstvo odvraćanja od potencijalne agresije vanjskih aktera, osnaživanje NATO Štaba u Sarajevu te pojačanu saradnju i koordinaciju NATO saveza i EU.
- Posebno mi je drago što je gospodin Geoana podvukao da NATO savez detaljno prati dešavanja u našoj zemlji te da neće biti vakuma niti oklijevanja u reakciji NATO saveza na ta dešavanja. Samo članstvo naše zemlje u NATO savezu dugoročno osigurava mir, stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, ali i stabilnost regiona - poručio je Helez.
Na kraju susreta, Helez je izrazio nadu da će Geoana, u okviru svoje pozicije, istrajati na što efikasnijoj implementaciji DCB projekta u BiH. Također je naglasio važnost održavanja visokih standarda i spremnosti, kako bi Oružane snage BiH, pored domaćih, mogle opsežnije učestvovati i u međunarodnim misijama NATO, EU ili UN-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.