open-navfaktor-logo
search
Predložio unapređenje saradnje
Helez u Briselu: Uspostavljanje NATO baze u našoj zemlji zaustavilo bi širenje ruskog utjecaja
AUTOR: Faktor
24.05.2024. u 15:14
get url
text
FOTO: MOBiH
U nastavku zvanične posjete sjedištu NATO-a, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez održao je sastanak sa vrhovnim komandantom savezničkih snaga za Evropu, generalom Christopherom Cavolijem, a zatim i sa zamjenikom načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga u Evropi, generalom Hubertom Cottereauom, te drugim visokim zvaničnicima NATO saveza.
U otvorenom sastanku sa generalom Cavolijem, ministar Helez ga je upoznao sa pogoršanom političkom i sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini. Naglasio je da takve okolnosti pomažu Rusiji u  destabilizaciji regiona, te da ovaj utjecaj može preoblikovati Zapadni Balkan, ali i cijelu Evropu, a da NATO savez ne smije ostati ravnodušan na takve aktivnosti Rusije.
FOTO: MOBiH
- Ne smije se dozvoliti da Rusija, koja trenutno vrši agresiju protiv suverene države Ukrajine, preko Zapadnog Balkana prodre u srce Evrope - rekao je Helez.
Kako bi spriječili neželjeni utjecaj Ruske Federacije i sličnih destruktivnih snaga na našim prostorima na području Zapadnog Balkana, generalu Cavoliju i drugim visokim zvaničnicima NATO-a ministar Helez je predložio unapređenje saradnje između naše zemlje i NATO saveza, što bi podrazumijevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protivoklopnim i protivzračnim sistemima kratkog i srednjeg dometa.
FOTO: MOBiH
Također, ministar Helez je potencirao uspostavljanje NATO baze u našoj zemlji što bi zaustavilo širenje destruktivnih utjecaja, te dalo dodatne garancije stabilnosti, sigurnosti te suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje.
Na kraju, ministar Helez je generalu Cavoliju predložio da se našoj zemlji uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO savezu. Kao članica NATO saveza, naša zemlja bi bila sigurnija, ekonomski naprednija, trajno bi donijela stabilnost Zapadnom Balkanu i učinila Savez snažnijim, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.