open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo odbrane
Helikopteri OSBiH angažirani na gašenjima požara u Konjicu i Čitluku
Helikopterske posade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od proteklog vikenda borile su se i iz zraka gasile požare koji su aktivni na lokalitetima Boračko jezero, u Općina Konjic i Blizanci kod Čitluka.
18.07.2022. u 15:39
get url
text

VEZANI TEKST - Aktivni požari kod Čitluka i Konjica: Vatra došla blizu ceste za Glavatičevo i Boračko jezero

- Angažman je nastavljen i u ponedjeljak 18. jula u rejonu Boračkog jezera. Dva helikoptera opće namjene UH-1H-II i jedan tipa UH-1H iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OSBiH bili su na raspolaganju za gašenje požara na navedenim lokalitetima.

U subotu 16. jula na požarište u području Boračkog jezera izbačena su ukupno 22 vedara, odnosno 16,5 tona vode, a na požarištu Blizanci istog dana izbačena su 24 vedra, to jest 18 tona vode. Sutradan, 17. jula na požarište kod Boračkog jezera bačeno je ukupno 20 vedara, odnosno 15 tona vode. Tokom ponedjeljka 18. jula helikopteri su ponovo angažirani u području Boračkog jezera, gdje je i izbačeno 21 vedro, odnosno 16 tona vode.

Za potrebe ovih zadaća korišten je i savremeni kompjuterski software NICS, koji su OSBiH implementirale u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH. Tokom gašenja iz zraka, pripadnici 2. helikopterskog skvadrona OSBiH pridržavaju se svih propisanih standarda te su uspješno obavili prvu ovogodišnju misiju pomoći civilnim strukturama u gašenju požara u općinama Konjic i Čitluk - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.