open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Hitno postupanje: Da li će Beograd predmet "Edin Vranj" ustupiti BiH, zašto se šuti o Mujanoviću i Osmanoviću
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu za ustupanje krivičnog gonjenja u predmetu "Edin Vranj" pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, te se očekuje hitno postupanje Suda u vezi s tim prijedlogom.
15.10.2021. u 15:33
get url
text

Rečeno je to na sastanku u Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srbije, gdje su se sastali glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić sa saradnicima, republička javne tužiteljica Republike Srbije Zagorka Dolovac i tužiteljica za ratne zločine Republike Srbije Snežana Stanojković.

Stanojković je upoznala Gordanu Tadić i delegaciju Bosne i Hercegovine da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu br KTO-5/21 protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SRJ. 

VEZANI TEKST - Ovo je Protokol između Tužilaštva BiH i Srbije: Ko će odgovarati što su Mujanović, Osmanović i Vranj u beogradskom zatvoru

Na temelju propisa kojima se regulira regionalna saradnja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu, Odjeljenju za ratne zločine, za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da se radi o pritvorskom predmetu očekuje se hitno postupanje Višeg suda u Beogradu, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

- Ovaj događaj predstavlja veliki iskorak u suradnji u predmetima ratnih zločina između Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije. Na sastanku je razgovarano o unapređenju regionalne suradnje u svim predmetima a naročito predmetima ratnih zločina. Dogovoreno je da će oba tužilaštva skupa pregledati sve predmete i razmijeniti sve neophodne informacije, kako bi oštećeni bili sigurni da će predmeti biti riješeni na profesionalan način, bez obzira u kojoj zemlji se postupak vodi - navodi se u saopćenju.

Ovakav način rada, kao i regionalnu saradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, je podržao i glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Serge Brammertz na posljednjoj regionalnoj konferenciji održanoj u Beogradu 20.-21. rujna / septembra 2021. godine.

Iz saopćenja Tužilaštva BiH ostalo je nejasno da li se uopće razgovaralo o Huseinu Mujanoviću i Osmanu Osmanoviću koji više od dvije godine truhnu u beogradskom zatvoru. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.