open-navfaktor-logo
search
Saopćili zaključke
HNS: Pokrenut ćemo pravne i političke procedure za institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH
Hrvatski narodni sabor  (HNS) je nakon današnje vanredne hitne proširene sjednice saopćio zaključke. 
29.07.2022. u 16:20
get url
text

Prenosimo ih u cijelosti:

1. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH) izražava svoje snažno nezadovoljstvo zbog nametnutih odluka visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu od 27. jula 2022. o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje nisu na tragu odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić U 23/14. Ovim izmjenama je trenutni nelegalni sastav Cenntralne izborne komisije dobio iznimno velike ovlasti što omogućava zloupotrebe i donošenje politički motiviranih odluka. HNSBiH podsjeća kako korištenje bonskih ovlasti ne odgovara demokratskim načelima, pogotovo u slučaju BiH kao potencijalne kandidatkinje za članstvo u Evropsku uniju. Pozivamo da se hitno razmotri prebacivanja centralnog Ureda visokoga predstavnika (OHR) iz Sarajeva u Bruxelles kako bi se zaštitila sigurnost i neovisnost visokog predstavnika i oslobodila od političkih utjecaja.

VEZANI TEKST - Čović: Schmidt treba poništiti sve odluke visokih predstavnika, od prvog do posljednjeg

2. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, sa žaljenjem, prima k znanju ključnu poruku koju su neki predstavnici međunarodne zajednice poslali zadnjih par sedmica javnostima u Bosni i Hercegovini, a to je da se govor mržnje, pozivi na ubistva i nasilje, prijetnje terorizmom i ratom isplate za postizanje maksimalističkih nacionalističkih ciljeva, u ovom slučaju u korist bošnjačkih političkih predstavnika. HNS BiH osuđuje politike pojedinih glavnih gradova koje sistemski djeluju štetno na stabilnost Bosne i Hercegovine, te hrvatskog konstitutivnog naroda, kao i koncepta BiH kao države tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana.

3. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine oštro osuđuje nezapamćeni porast govora mržnje, pozive na nasilje i sukobe koje šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane grupe na društvenim mrežama i predstavnici pojedinih medija. HNS BiH smatra neprihvatljivom sramežljivu reakciju međunarodnih organizacija i predstavnika u Bosni i Hercegovini na prijetnje upućene liderima i cijelom hrvatskom narodu. Takve reakcije su rezultat njihove pristranosti u korist bošnjačkih političkih aktera i muslimanskih krugova koji za svoje destruktivne aktivnosti ostaju nesankcionirani. Legitimni prijedlozi i potezi hrvatskih predstavnika usmjereni isključivo na očuvanje ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini i stabilnosti države, se ignoriraju i zanemaruju. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine smatra kako su širenje govora mržnje i pozivi na nasilje prema hrvatskom konstitutivnom narodu, njihovim predstavnicima, susjednim državama i dužnosnicima međunarodne zajednice neprihvatljivi, trebaju biti sankcionirani i iziskuju oštar odgovor svih hrvatskih predstavnika.
HNS BiH jasno poručuje kako će namjere eliminiranja Hrvata kao konstitutivnog naroda propasti.

VEZANI TEKST - Čović i sateliti pisali međunarodnoj zajednici: Brinu zbog "militantnog nacionalizma i govora mržnje bošnjačkih političara"

4. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine i svi njegovi predstavnici nastavit će svoje djelovanje s ciljem jačanja političkog, privrednog, kulturnog i demografskog položaja te zaustavljanja procesa dekonstituiranja hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini u skladu sa Zaključcima vanrednoga zasjedanja HNS-a od 19. februara 2022., uključujući pokretanje pravnih i političkih procedura u korist institucionalne i teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine u skladu s federalističkim načelima kako bi se osigurala funkcionalnost države i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, pogotovo nakon bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

5. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine još jednom oštro osuđuje bošnjačke političke stranke koje bojkotiraju pregovore o postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine. HNS BiH ostaje otvoren za pregovore na načelima Političkog sporazuma iz Mostara od 17. juna 2020., uključujući ograničene izmjene Ustava Bosne i Hercegovine kako bi se implementirale sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u interesu konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i svih drugih građana na načelima konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja.

HNS BiH smatra kako je, u suradnji s nadležnim institucijama Republike Hrvatske, potrebno razmotriti i pitanja koja se odnose na pravne aspekte Daytonskoga i Washingtonskoga sporazuma koja su narušena neodgovornim djelovanjima vodećih bošnjačkih političkih aktera i ureda OHR-a u Sarajevu u protekle dvije decenije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.