open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Hoće li biti tematske sjednice u Skupštini KS: Osjeća li se Okerić sigurno?
Autor: Am. S.
12.03.2024. u 07:42
get url
text
Elvedin Okerić
Elvedin Okerić
Opozicija u Skupštini Kantona Sarajevo u više navrata već nekoliko mjeseci insistirala je na zakazivanju tematske sjednice na kojoj bi se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji.
Dok s druge strane vlasti svojim istupima nastoje građane ubijediti kako je sigurnosna situacija zadovoljavajuća, svjedočimo nizu lakših i težih krivičnih djela koji građanima ne ulijevaju baš osjećaj sigurnosti, već upravo suprotno.
Takvo još jedno u nizu dogodilo se u petak, u toku dana u srcu Sarajeva, na Baščaršiji.
S predsjedavajućim Skupštine KS Elvedinom Okerićem provjerili smo je li konačno došlo do promjene u redovima većine.
- Ove sedmice bi trebao biti zakazan Kolegij i mislim da je sve došlo po pitanju informacija koje smo tražili. Na osnovu toga će Kolegij donijeti odluku – naveo je Okerić.
Naime, ranije je obrazlagao kako je "sigurnosna situacija stabilna i nema potrebe o njoj raspravljati", a zastupnicima nije dozvoljeno o ovoj temi razgovarati ni na redovnim sjednicama. Pojedinima je i gasio mikrofone.
Od Okerića nismo dobili konkretan odgovor ni na jedno od naših pitanja.
O tome da li je on promijenio mišljenje o sigurnosnoj situaciji u KS, kaže:
- Pa dobro, mi imamo svoje neko individualno mišljenje, ali moramo postupati u skladu sa  postojećim informacijama nadležnih institucija koje su zadužene za sigurnost u KS. Prije svega MUP-a KS, a onda i svih drugih institucija koje su implementirale pogotovo one zaključke sa posljednje tematske sjednice.
Odbio je direktno odgovoriti i na pitanje osjeća li se on sigurno u KS.
- Najbolje kada Kolegij donese odluku, možemo se čuti i mogu vam dati izjavu po pitanju toga. Da ne kažem jedno, pa sutra ili prekosutra bude drugo – odgovorio je.
Na našu konstataciju da ga nismo pitali za mišljenje Kolegija, već njega kao građanina ovog kantona, Okerić je rekao:
- Trebao bih sad nešto da vam kažem da ostane iz konteksta izvučena jedna riječ koja će dodatno se medijski vozati... Nema potrebe za tim. Kada završim sastanak Kolegija, dobit ćete informaciju na bazi činjenica.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.