open-navfaktor-logo
search
Otkrio Katica
Hoće li biti usvojen zakon po kojem će biti moguće trajno oduzimanje vozila nesavjesnim vozačima?
Izmjena Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini je u proteklih nekoliko mjeseci izuzetno aktuelna tematika, a najviše se veže za povećan broj saobraćajnih nezgoda u kojima zbog nesavjesnih i bahatih vozača, živote gube naši građani.
04.08.2023. u 07:57
get url
text

VEZANI TEKST - Katica: Insistiramo na oduzimanju vozila, u septembru okrugli sto

Kako navodi ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, policija intenzivno radi svoj posao u okviru svoje nadležnosti, svakodnevno provode zaključke Vlade i Skupštine KS, ali je već odavno jasno da propisane sankcije, pa i novčane, ne odvraćaju pojedince od činjenja prekršaja ili krivičnih djela.

- Iz tih razloga, naše Ministarstvo, zajedno s Upravom policije se stavilo na raspolaganje Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, kao i Komisiji za saobraćaj i komunikacije Parlamentarne skupštine BiH i predložilo najvažnije izmjene i dopune ovog zakona – kazao je Katica te dodao:

- Krajem juna smo na adresu Ministarstva prometa uputili više prijedloga koji sadrže praktične probleme u dosadašnjoj primjeni i odnose se na izmjene ovog zakona, a sve to u cilju zaustavljanja trenda rasta saobraćajnih nezgoda i zaštite sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Prijedlozi se, pojašnjava ministar, najviše odnose na preciznije definiranje terminologije, definisanje novih pojmova, kao i prilagodbu vremenu u kojem živimo.

VEZANI TEKST - Hoće li se i u BiH zbog obijesne vožnje ići u zatvor?

- Također, predložili smo i određena povećanja novčanih kazni kako bi iste bile u skladu sa trenutnim standardom života i kako bi kao takva imala efikasan odvraćajući efekat. Predloženo je i da se ljekarski pregled za vozačku dozvolu može obaviti samo u ovlaštenim zdravstvenim institucijama, kako bi i na taj način imali sigurniju potvrdu o psiho-fizičkom stanju vozača – rekao je Katica.

Zbog neujednačene prakse tumačenja i primjene samog Zakona o osnovama sigurnosti u saobraćaju na cestama BiH po pitanju privremenog i trajnog oduzimanja vozila poslali su i prijedlog izmjena članova zakona koji bi dodatno precizirao određene odredbe i harmonizirao ove prakse.

- Najveći fokus smo stavili na prijedlog uvođenja mjere trajnog oduzimanja vozila kao kaznene odredbe za višestruke povratnike u činjenju prekršaja. Tražimo oštrije sankcije za vožnju u alkoholisanom stanju (u prosjeku osam osoba dnevno pripadnici MUP-a KS sankcionišu zbog vožnje u alkoholisanom stanju) te koju smo u ovim prijedlozima tretirali kao "nasilničku" vožnju i predvidjeli kazne do 3.000 KM – istakao je.

VEZANI TEKST - Sastali se nakon tragedije u Sarajevu: Čelnici FUP-a i MUP-a zatražit će pojačane kontrole

Još uvijek nisu stigle povratne informacije da li će se njihovi prijedlozi uvažiti.

- Ali kao što sam i naglasio, nadam se da će ovom izmjenom zakona biti uveliko olakšan posao našim policajcima i otvoren put za jačanje sistema sigurnosti u saobraćaju. Prema informacijama iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, Zakon bi se mogao naći u parlamentarnoj proceduri do kraja ove godine – kazao je ministar unutrašnjih poslova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.