open-navfaktor-logo
search
Iz sindikata upozorili
Hoće li Dom zdravlja Foča-Ustikolina ostati bez ljekara: Zašto UO koči konkurs, kakva je uloga načelnika Sofradžije
Prema riječima Ervina Haskovića, predsjednika Sindikalne organizacije, "privremeni Upravni odbor neće da da saglasnost da se raspiše konkurs za prijem u stalni radni odnos stomatologa te doktora opće medicine na određeno vrijeme
AUTOR: A. S.
02.06.2024. u 16:16
get url
text
Oko 1.500 zdravstvenih osiguranika, koji se liječe u Dom zdravlja Foča-Ustikolina, u narednim mjesecima mogli bi ostati bez usluge ljekara.
Razlog je, kako navode iz Sindikalne organizacije Doma zdravlja, taj što privremeni Upravni odbor i dalje nema sluha za raspisivanje konkursa za doktora opće medicine i stomatologa.
Ko vedri i oblači
Prema riječima Ervina Haskovića, predsjednika Sindikalne organizacije, "privremeni Upravni odbor, kojeg je postavio načelnik Općine Foča-Ustikolina Mujo Sofradžija, neće da da saglasnost da se raspiše konkurs za prijem u stalni radni odnos stomatologa te doktora opće medicine na određeno vrijeme (godina dana), kako bi pacijenti i dalje dobijali adekvatnu zdravstvenu uslugu".
- Sofradžija je u suštini nalogodavac. On vedri i oblači, otkako je načelnik umiješao se u svaku sferu. Rekli bi mnogi da tako treba, jer je on načelnik, ali Sofradžija ne može znati šta treba jednoj zdravstvenoj ustanovi, jer nije te struke, može samo pretpostavljati, a njegove pretpostavke nisu tačne - navodi Hasković.
Kako dalje dodaje, "Upravni odbor je formirao radnu grupu koja je prije Nove godine promijenila Statut Doma zdravlja, pa je sada načelniku dozvoljeno da prisustvuje svakoj sjednici Upravnog odbora".
- Iako načelnik ima predstavnike ispred reda osnivača, a osnivač je Općinsko vijeće, Sofradžija i dalje prisustvuje sjednicama i direktno utječe na glasanje članova Upravnog odbora - kaže Hasković.
Prema riječima Haskovića, "takvo svoje ponašanje načelnik Sofradžija opravdava navodima da Dom zdravlja dobija veliku tranšu, a da je malo uposlenika čije plaće iznose i po dvije i po do tri hiljade KM".
- Svi radnici Doma zdravlja rade po važećem Kolektivnom ugovoru i naše plaće se uklapaju sa onima koje dobijaju svi medicinari na području kantona - kaže Hasković.
Dom zdravlja Foča-ustikolina muku muči i sa specijalistima, a problem rješavaju tako što internista, pedijatar u ustanovu dolazi po potrebi, a to je svakih 15 dana. Hasković kaže kako je to dogovoreno sa Kantonalnom bolnicom u Goraždu.
- Tako smo riješili pitanje specijalista, ali sada ćemo biti u škripcu jer nećemo imati doktora opće medicine i stomatologa. Imam informaciju da stomatologu ugovor o radu istječe 1. augusta, a po Uredbi Vlade Bosansko-podrinskog kantona (BPK) Goražde, konkursna procedura mora biti završena za šest mjeseci od prijema u radni odnos. Ugovor o radu doktoru opće medicine istječe 1. oktobra - navodi Hasković.
Problem nedostatka sanitetskih vozila
Istakao je i problem nedostatka sanitetskih vozila. Kaže kako imaju tri saniteta, od kojih jedno nije u funkciju, dok su dva jako stara i nemaju adekvatnu opremu za prijevoz pacijenata.
- Ta dva vozila se koriste za prebacivanje pacijenata u Goražde, oni su u voznom stanju, ali je to patnja za pacijente - pojašnjava Hasković.
Iz Sindikata za kraj kažu kako Upravnom odboru i v. d. direktoru Adnanu Osmanspahiću uskoro istječu mandati.
- Novi Upravni odbor će izabrati stalnog direktora, a onda će on morati dobiti saglasnost načelnika općine. Ako se ne bude svidio Sofradžiji, on mu neće dati saglasnost i konkurs će propasti - dodaje Hasković.
Podsjetimo, Sindikalna organizacija Doma zdravlja Foča-Ustikolina polovinom marta održala je štrajk upozorenja kako bi ukazala na potrebu rješavanja problema u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
Za cijelu situaciju u sindikatu su i tada odgovornim što Dom zdravlja radi bez Upravnog odbora i direktora, smatrali načelnika Muju Sofradžiju.
Iz sindikata su također tada poručili "da ovo nisu politička prepucavanja, kako tvrdi načelnik Sofradžija, nego borba za prava radnika i adekvatnu uslugu primarne zdravstvene zaštite koja je, kako su tada tvrdili, pred kolapsom".
I tada su potcrtali "da se javnom ustanovom ne vlada nego poštuju zakoni, prava pacijenta i prava radnika".
Krajem marta za v. d. direktora imenovan je Adnan Osmanspahić, magistar zdravstvene njege.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.