open-navfaktor-logo
search
Ko je glavni krivac
Hoće li vreline ugroziti usjeve, rekordne cijene voća i povrća; Bićo: Trgovci se "pohasili i gule" narod, a država šuti
Za one koji su prvog dana proteklog vikenda, pred bajramske praznike, bili na nekoj od sarajevskih pijaca, mogli su svjedočiti visokim cijenama voća i povrća
AUTOR: A. S.
18.06.2024. u 15:14
get url
text
Meteorolozi za naredne dane prognoziraju izuzetno toplo vrijeme. Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, živa u termometru u idućim danima penjat će se i do 39 stepeni Celzijusa.
Nakon grada koji je krajem maja i početkom juna donio brojne probleme poljoprivrednim proizvođačima, uništivši mnoge njive i voćnjake, poljoprivredni proizvođači sada strahuju kako će se najavljene vrućine odraziti na usjeve.
Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, kaže "da bi se izostanak kiše i visoke temperature mogli nepovoljno odraziti na smanjenje prinosa".
- Vlage za sada u zemlji ima, ali ako suša duže potraje, to će se sigurno odraziti na smanjenje prinosa. Nadamo se da do toga neće doći - dodao je Bićo.
Nedžad Bićo
Osvrnuo se i na visoke cijene voća i povrća na pijacama.
Iako su, primjera radi, ove godine trešnje dobro rodile, prema riječima Biće, njihova cijena od osam do 10 KM po kilogramu nikada nije pala. Isto je i sa jagodama.
Za one koji su prvog dana proteklog vikenda, pred bajramske praznike, bili na nekoj od sarajevskih pijaca, mogli su svjedočiti visokim cijenama voća i povrća.
Tako se kilogram špinata prodavao za sedam i osam KM, a mladi krompir tri marke, koliko je iznosio i luk.
Kilogram paradajza koštao je pet, krastavica tri, a paprika šest KM. Za kilogram tikvica i patlidžana trebali ste izdvojiti pet i šest maraka.
Ako ste se poželjeli osvježiti limunadom, za kilogram limuna trebali ste platiti pet KM.
Bićo pak kaže kako poljoprivredni proizvođač ne utječe na cijenu ni jednim zarezom. Sve je, dodaje do uvoznika, jer je na bosanskohercegovačkim policama i stolovima oko 80 posto uvezena roba.
- Ostatak je naša, domaća proizvodnja, ali i tu nakupci diktiraju cijene. Ove godine svi su se čudili cijeni trešnje koja nikada nije padala. Ranijih godina bilo je da kada se tek pojavi, plod bude najskuplji, a onda cijena padne. To se ove godine nije dogodilo. Cijena trešnje sve vrijeme ostala je ista. Otkupljivala se po dvije marke za kilogram, a prodavala po osam do 10 KM. Tako je bilo i sa jagodom. Hoću da kažem da je poljoprivredni proizvođač uvijek u minusu - navodi Bićo.
Kaže kako je sve do uvoznika, a glavni krivac je država.
- Državi nije u interesu da zaštiti domaću proizvodnju, nema prelevmana i kazne na robe. Da se to reguliše, da se ograniči uvoz roba, koje su domaći proizvođači u stanju proizvesti u dovoljnim količinama za naše tržište, bilo bi sve dosta jeftinije. Naravno, i marže kod trgovaca jer on nešto kupi po dvije, a prodaje po pet-šest ili osam KM, što nije normalno. Mislim da će, kako idemo prema jeseni i kraju godine, biti sve gore, kada su u pitanju cijene jer država ne poduzima ništa, a onda se trgovci, vidjevši to, što bi naš narod rekao "pohase" i "gule" kupce. A što bi država reagovala i zaštitila građane kad im ovakva situacija dobro dođe, jer se više slije u njenu kasu. Što je viša cijena proizvoda na polici, viši je i PDV, zato i šute - naglasio je Bićo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.