open-navfaktor-logo
search
Nakon propale prodaje
Hubić: Nudim za Dom penzionera 13,4 miliona KM; Kvesić: Ne razmišljamo o direktnim ponudama
Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje ne odustaje od prodaje devastiranog Doma penzionera Nedžarići sa pripadajućim zemljištem u Sarajevu, iako je i posljednja aukcijska prodaja, na kojoj je za Dom početna cijena bila 10,3 miliona KM, propala jer nije bilo ponuda.
17.06.2021. u 19:56
get url
text

U Zavodu PIO kažu da interes kupaca postoji i da će ponovo ići na aukcijsku prodaju. S druge strane, bh. biznismen, milioner Nermin Hubić ponovo Zavodu PIO FBiH nudi da kupi Dom penzionera Nedžarići, ali samo putem direktne pogodbe, i to za 13,4 miliona KM.

VEZANI TEKST - Vrbić: Nije došla nijedna ponuda za kupovinu Doma penzionera Nedžarići

- Prodaja Doma penzionera u Nedžarićima, a po objavljenom javnom pozivu za aukcijsku prodaju, za sada nije rezultirala sklapanjem ugovora o prodaji, no aktivnosti se nastavljaju. Ono što je važno istaći jeste da interes kupaca postoji jer se radi o vrlo atraktivnoj lokaciji. Stoga smo optimistični da će nakon sljedećeg javnog poziva uslijediti i konačna prodaja Doma penzionera. Pored relativno kratkog roka za prijavu kod posljednje objave javnog poziva, potencijalne kupce je, prema našim saznanjima, u nedoumicu dovodila i činjenica da je bivši zainteresirani kupac (Capital Holding), s kojim ugovor o kupovini nije realiziran, podnio tužbu za povrat uplaćenog depozita te u zemljišnim knjigama upisao zabilješku spora u vezi sa spomenutom nekretninom - rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH.

Razgovarali smo i sa biznismenom Nerminom Hubićem, kojeg smo najprije upitali zašto se nije javio na aukcijsku prodaju Doma penzionera, na poziv koji je potencijalnim kupcima upućen preko Agencije za privatizaciju FBiH, nego ponovo traži direktnu pogodbu za kupovinu.

- Idemo u direktnu, odnosno, neposrednu pogodbu, zato što imamo određene uvjete od izvora finansiranja. To su neka pravila fonda s kojim radimo, odnosno, crpimo izvore za finansiranje. Evropski je fond i to je njihovo pravilo kada se radi u zemljama u tranziciji. To je jedini razlog što se nisam javio na aukciju, i zašto smo im poslali uopće ponudu za direktnu kupovinu. Međutim, svakako smo pratili javni poziv. Ja sam ponovo uputio zvaničnu ponudu Zavodu PIO, ali sada sa nešto nižom cijenom jer im se u posljednjem pozivu "izgubio" skoro dunum zemlje. Stoga je naša ponuda manja, pa je ona 13.472,415 KM. Ponovo smo dali ponudu da idemo na direktnu pogodbu, odnosno, neposrednu kupovinu. Mi nećemo odustati od toga - poručuje Hubić.

Podsjećamo, Hubić je prije aukcijske prodaje nudio da kupi Dom penzionera u Nedžarićima za 14 miliona KM, ali isključivo direktnom pogodbom, a gdje je planirao graditi luksuzni objekat poslovnih, komercijalnih i rezidencijalnih sadržaja u ukupnoj površini od oko 135 hiljada metara kvadratnih.

VEZANI TEKST - Hubićeva ponuda za Dom penzionera u Nedžarićima: "Spreman sam dati 14 miliona KM"

- Ako nisu bili sposobni tri puta da prodaju Dom penzionera za 10 miliona KM, onda treba da svi podnesu ostavke. Čak neko treba krivično da odgovara. Neko vam nudi 14 miliona KM, vi tražite od Vlade FBiH saglasnost da prodate to za 10 miliona KM. Kakva logika? Ja tu logiku iz sfere biznisa ne mogu da shvatim. Njima zakon dozvoljava da idu na neposrednu kupovinu. Evo mogli su donijeti odluku da idu u javnu licitaciju, a ako ne uspije, da idu na direktnu pogodbu. U istoj odluci su mogli to uraditi, ali očigledno nisu. Da li bi se tako ponašali da je njihovo? Nije njihovo i kao provode zakonski postupak, ali i direktna pogodba je zakonski postupak. Imali smo tih procesa u Bosni i Hercegovini transparentnih. Niko ne da za Dom penzionera 10 miliona, a mi nudimo 13.472.415 KM, naša je ponuda za neposrednu kupovinu - zaključuje Hubić.

Zatražili smo komentar iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Dakle, plan je ponoviti postupak javnog poziva za aukcijsku prodaju i vjerujemo da će to uroditi konačnom prodajom objekta. Trenutno ne razmišljamo o direktnim pogodbama, pa u tom pogledu ne želimo komentirati bilo kakve "investitore" koji to navodno traže - navodi Tomislav Kvesić, portparol Zavoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.