open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Huremović: Vrijeđamo li osjećaje srpskog naroda ako spomenemo Markale, Prijedor, Kapiju, Srebrenicu?
Zastupnik Adin Huremović na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine upitao je da li zastupnici vrijeđaju osjećaje srpskog naroda, da li izazivaju vjersku i nacionalnu mržnju ako spominju masakr na Markalama, zločin na tuzlanskoj Kapiji...
27.09.2021. u 11:58
get url
text

- S obzirom na to da smo javne ličnosti i da iznosimo svoje stavove i razmišljanja, molim stav i tumačenje Zakonodavno-pravne komisije Parlamenta FBiH i Ministarstva pravde, a u vezi s dopunama Krivičnog zakona RS-a i Zakona o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika koje je po hitnom postupku 30. jula 2021. godine usvojio NSRS, te da mi odgovorite na sljedeća pitanja. Da li vrijeđamo osjećaje srpskog naroda, izazivamo li vjersku mržnju i netrpeljivost i pozivamo li na nove sukobe, ako se u svojim govorima, a na osnovu utvrđenih činjenica i pravosnažno iznesenih presuda, dotaknemo i zločina koje su utvrdili pripadnici Vojske RS-a, civilnih i policijskih struktura RS-a, ako spomenemo Markale i masakr od 5.2.1994. godine koji je izvršen granatiranjem s položaja RS-a, kada je ubijeno 68 građana, i 142 ranjeno - pita Huremović i dodaje:

- Ako se prisjetimo da je opsada Sarajeva trajala 1.425 dana i da je tokom opsade poginulo 11.541 građanin Sarajeva, a među njima 1.601 dijete. Ako sa svojim sugrađanima svakog 25. maja odamo počast poginulim na tuzlanskoj Kapiji 71. građaninu Tuzle i kao opomenu na zločin koje su snage Vojske RS-a sa Ozrena počinile 25. maja 1995. godine. Ako pomenemo Novaka Đukića, bivšeg oficira vojske RS-a zločinca i kukavicu koji je nakon potvrđene presude pobjegao u Srbiju. Vrijeđamo li vjerske i nacionalne osjećaje srpskog naroda ako se sjetimo da je 14. juna 1992, specijalna vojna formacija pod komandom Milana Lukića zarobila više od 70 osoba, uglavnom žena i djece iz Višegrada, i okolnih sela, i da su ih u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici žive spalili. Hoćemo li potaknuti podizanje optužnice i eventualno rizikovati da budemo zatvoreni u nekome od zatvora u RS-u ili Srbiji, ako obilježimo Dan bijelih traka kao sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana i i 102. djece, ako istaknemo da je u Prijedoru doneseno više od 150 presuda, a zločinci osuđeni na više od 800 godina zatvora. Na kraju, vjerujem da ćemo povrijediti osjećaje Bošnjaka i ubrzati njihovo nestajanje s ovih prostora ako doživimo kolektivnu amneziju i zaboravimo, i ne pominjemo genocid izvršen u Srebrinici od Vojske RS-a i zaboravimo 8.372 žrtava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.