open-navfaktor-logo
search
Potpis za tajkune
Ima neka tajna veza: Kako je Konaković oslobodio i Budnju plaćanja koncesije za podzemne vode
Tako je učinio uslugu ne samo Budnji, nego i svim ostalim koji koriste obilato podzemne vode (javno dobro), da ne moraju ništa plaćati, te ih oslobodio i dotadašnjeg ogromnog duga prema Kantonu Sarajevu, ali i sudskog gonjenja
22.07.2019. u 21:43
get url
text

U Kantonu Sarajevo 15 firmi godinama je koristilo podzemnu vodu koja je javno dobro, a samo pet njih je to radilo u skladu sa zakonom, na osnovu potpisanih koncesionih ugovora.

Ured za reviziju FBiH je u decembru 2017. godine, u svom izvještaju naveo da je dug ovih firmi prema Kantonu i općinama oko 25 miliona maraka, te da korištenje podzemnih voda ne samo da nisu plaćale firme koje nisu imale ugovor, već i one koje su se ugovorima obavezale na to, jedva da su bilo šta uplaćivale u budžet Kantona Sarajevo.

Umjesto da ispoštuje preporuke revizora, samo 20-ak dana poslije, 25. januara 2018. godine tadašnji premijer Kantona Sarajevo Elmedin Dino Konaković potpisuje Odluku kojom se deset firmi u Kantonu oslobađaju plaćanja bilo kakve naknade.

Među tim firmama su i hoteli na Ilidži u vlasništvu Alije Budnje, istog onog Budnje kojeg Konaković sada proziva da ne plaća vodu ViK-u i u znak protesta zbog toga u Skupštini Kantona Sarajevo podnio je inicijativu (koja je usvojena) da se u Budnjine, te druge hotele, ugostiteljske objekte i sl. ne ide na seminare i da se ne koriste njihove usluge dok ne izmire dugovanja. 

Konaković je Odlukom koju je potpisao dva mjeseca prije nego će biti smijenjen, stavio van snage Odluku iz 2012. godine, prema kojoj su firme koje nisu imale sklopljene koncesione ugovore bile dužne da plaćaju 1,5 KM po potrošenom kubiku vode (pitke, mineralne, termomineralne).

Tako je učinio uslugu ne samo Budnji, nego i svim ostalim koji koriste obilato podzemne vode (javno dobro), da ne moraju ništa plaćati, te ih oslobodio i dotadašnjeg ogromnog duga prema Kantonu Sarajevu, ali i sudskog gonjenja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.