open-navfaktor-logo
search
Sa sjednice VMBiH
Imenovan novi direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH
AUTOR: Faktor
07.05.2024. u 18:01
get url
text
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva komunikacija i prometa o provedenoj proceduri po Javnom oglasu za izbor i imenovanje generalnog direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine.
Za generalnog direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine na mandatni period od četiri godine imenovan je Zorislav Ivanović, kao najbolji kandidat u proceduri javnog konkursa koji je provela Komisija imenovana u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima Bosne i Hercegovine. 
Upravni odbor Instituta za nestale osobe BiH
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je i Odluku o imenovanju Upravnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine uz nomotehničke korekcije Ureda za zakonodavstvo.
U Upravni odbor na period od četiri godine imenovani su: Cvija Jurković, Borislav CicovićElvir PeštalićMato JozićNihad Branković i Ljiljana Bogdanović.
Oni su najbolje rangirani kandidati u proceduri javnog konkursa koji je provela zajednička komisija suosnivača Instituta za nestale osobe, a to su Vijeće ministara BiH i Međunarodna komsija za nestale osobe (ICMP).
Danas imenovani Upravni odbor zamijenit će privremeni Upravni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, koji je imenovan još 2016. godine.    
Odbor i posmatrači Agencije za javne nabavke  
Vijeće ministara BiH donijelo je pojedinačna rješenja o imenovanju članova Odbora Agencije za javne nabavke BiH te o imenovanju posmatrača u Odbor Agencije za javne nabavke BiH na mandatni period od pet godina, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.
Na prijedlog Agencije za javne nabavke u ovaj odbor, koji se sastoji od pet članova, imenovani su predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH (Igor Bevanda), ministarstava finansija entiteta (Ljubica Leto i Lidija Kalinić), Direkcije za evropske integracije (Berina Turković) i Vlade Brčko distrikta BiH (Senad Tufekčić).
Za posmatrače u Odboru Agencije, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama imenovani su Mirko Bošković uime Vanjskotrgovinske komore BiH, Mersiha Jusić uime Udruženja poslodavaca Federacije BiH Savo Erić uime Unije poslodavaca Republike Srpske.
Zakonom o javnim nabavkama se definira da su posmatrači u Odboru Agencije predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH, udruženja poslodavaca BiH i entiteta, direktor Agencije i predsjedavajući Ureda za razmatranje žalbi, kao i nevladinog sektora, čiji se predstavnik bira u proceduri javnog konkursa.
Prethodno su zbog isticanja mandata doneseno rješenja o razrješenju članova Odbora Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine i o razrješenju posmatrača Odbora Agencije za javne nabavke BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.