open-navfaktor-logo
search
U ladici
Imenovanja čelnika policijskih agencija mjesecima u Vijeću ministara: Kada će biti na dnevnom redu?
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je prije tri mjeseca utvrdio rang-liste kandidata za čelnike državnih policijskih agencija, ali imenovanje i dalje čeka na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.
22.10.2022. u 10:49
get url
text

Na obimnom dnevnom redu sjednice Vijeća ministara, koja je u četvrtak četvrti put odgođena zbog nedostatka kvoruma, nije bilo ovog imenovanja kao posebne tačke. 

Bila je navedena kao tačka samo "Imenovanja i istek mandata u institucijama Bosne i Hercegovine", ali prema informacijama koje smo ranije dobili, nikakav materijal uz ovo nije bio priložen.

VEZANI TEKST - Turković i Cikotić nisu došli na sjednicu: Tegeltija opet odbio na dnevni red staviti ključne reformske dokumente

Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora, kazao nam je da on očekuje da će se na idućoj sjednici Vijeća ministara BiH koja bude zakazana riješiti i ovo pitanje.

- Mi smo svoj dio posla uradili. To je dalje domen, sfera, politike. Mi na to ne možemo utjecati. Naša je intencija da se radi u skladu sa zakonom pa bismo u skladu s tim željeli da se to pitanje riješi – rekao je Obralija.

Dodao je da jeste sve sporo, ali da misli da se stvari ipak pomiču.

Napomenuo je da policijske agencije koje čekaju imenovanja direktora i / ili zamjenika direktora rade, imaju rukovodstvo i nema problema kada je u pitanju njihovo funkcioniranje, ali da je neophodno imenovati čelnike kako je i propisano.

- Nema razloga da se ne imenuje – dodao je.

Kada će biti iduća sjednica Vijeća ministara, nije poznato. Posljednja redovna je održana u augustu. 

Podsjetimo da su na listi uspješnih kandidata za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Mirsad Đelilović i potom Ensad Korman, za dva zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine na listi su Goran Amidžić, Đuro Knežević, Dragan Kulić, Ranko Vuković i Ivica Bošnjak. Na listi uspješnih kandidata za direktora Granične policije BiH su Robert Perić i Mirko Kuprešaković, a za zamjenika direktora Granične policije BiH su Fahrudin Halač i Amra Aljić. Na listi uspješnih kandidata za zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su Zoran Galić i kao drugi Vladimir Popović.

No dok se čekaju ova važna imenovanja, kao i reformski dokumenti kao što je zakon o vanjskim poslovima, na dnevni red je stavljena informacija o analizi interesa i koristi za Bosnu i Hercegovinu u slučaju pristupanja inicijativi "Mali Šengen", koju godinama uporno "gura" SNSD kao i opozicione stranke iz RS-a iako Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije donijelo odluku o pristupanju inicijativi "Mini Šengen", koja je kasnije promijenila ime u "Otvoreni Balkan".

VEZANI TEKST - Ipak su Džaferović i Komšić u pravu, Joseph: "Otvoreni Balkan" je jednako "srpski svet"

Predlagač ove tačke dnevnog reda je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Staša Košarac (SNSD).

Prošli je mjesec predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) istakao je danas da je potrebno da se Bosna i Hercegovina pridruži Otvorenom Balkanu jer je to potrebno poslovnoj zajednici.

To je rekao i tri mjeseca prije u Ohridu kada je ustvrdio i kako se BiH priprema biti članica, iako odluke Predsjedništva o pristupanju ovom projektu nema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.