open-navfaktor-logo
search
Provjeravali stanje
Incident na granici sa BiH: EU parlamentarci traže izvinjenje od Hrvatske, Plenković "drčan", evo šta je poručio
Četvero italijanskih europarlamentaraca, koji su došli u Hrvatsku provjeriti kako hrvatska policija postupa s migrantima, odbija tvrdnju hrvatske policije da su htjeli prijeći "zelenu granicu" između Hrvatske i BiH kod mjesta Bojna, u čemu ih je hrvatska policija zaustavila u nedjelju (31. januara).  
01.02.2021. u 19:01
get url
text

U pisanoj izjavi dostavljenoj RSE traže službeno izvinjenje od hrvatskih vlasti i najavljuju da će tražiti da evropski organi provedu istragu.

Četvero italijanskih europarlamentaraca - Pietro Bartolo, Alessanda Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei - su svi iz grupe evropskih socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu, gdje spadaju i hrvatski socijaldemokrati, koji su odmah tražili izjašnjenje premijera Andreja Plenkovića zbog tog događaja na granici.

VEZANI TEKST - Fazlić nakon sastanka sa EU parlamentarcima: Ja sam tako nešto od hrvatske policije doživljavao tri puta

Plenković se na današnjoj konferenciji za novinare, nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a osvrnuo i na slučaj italijanskih zastupnika Evropskog parlamenta koji su u subotu došli u Hrvatsku kako bi provjerili stanje na granici između BiH i Hrvatske.

Rekao je da su raspravili i situaciju s "privatnom posjetom nekoliko italijanskih zastupnika u Evropskom parlamentu koji su željeli kršiti zakone Republike Hrvatske te ilegalno prijeći granicu".

- To nije bila nikakva službena delegacija Evropskog parlamenta, veći politički potez italijanskih socijalista. Bio sam zastupnik, znam kako se organiziraju službene posjete, što ovdje nije bio slučaj. Glavno je pravilo da se poštuje pravno ozračje zemlje u koju se ide. Nije bilo službene delegacije, nije se poštovao hratski zakon. Proizlazi da je to bio dogovor socijalista s SDP-om u Hrvatskoj. Dobro je rekao potpredsjednik Davor Božinović. Čije to nacionalne interese štite zastupnici SDP-a u Evropskom parlamentu. Jesu li to interesi nekog trećeg ili bi to trebali biti interesi Hrvatske - istakao je on, dodajući da će ove sedmice stupiti u kontakt s vodstvom EP-a kako bi razjasnili ovu situaciju.  

Prvi čovjek MUP-a Republike Hrvatske Davor Božinović i načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno komentirali su jučer incident koji se dogodio prilikom dolaska delegacije italijanskih zastupnika u Evropskom parlamentu i skupine italijanskih novinara na granicu između Hrvatske i BiH.

 Italijanski mediji tvrde kako je europarlamentarce koji su u subotu došli u Hrvatsku kako bi provjerili stanje na granici između BiH i Hrvatske dočekala policijska blokada.

Božinović je uvodno rekao da policija najoštrije osuđuje nepoštivanje zakona RH i pokušaja diskreditiranja institucija Hrvatske. Kazao je i kako je dolazak delegacije bio u privatnom aranžmanu, da nije bila u pitanju najavljena službena delegacija i da su htjeli nezakonito prijeći granicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.