open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Incident na početku konstitutivne sjednice novog saziva NSRS-a: Vukanović negodovao na prisustvo Arnautovića
Konstitutivna sjednica jedanaestog saziva Narodne skupštine Republike Srpske počela je danas u Banjoj Luci.
15.11.2022. u 13:06
get url
text

Na početku je intonirana himna BiH, a potom i himna RS-a.

Svečanu zakletvu pred novim zastupnicima položit će novoizabrani predsjednik RS-a Milorad Dodik, te Željka Cvijanović kao član Predsjedništva BiH, i to dan prije sutrašnjeg preuzimanja mandata u Sarajevu. Također, svečanu zakletvu će položiti i 83 novoizabrana narodna zastupnika, kao i potpredsjednici RS-a, Ćamil Duraković iz reda bošnjačkog naroda i Davor Pranjić iz reda hrvatskog naroda.

Na početku današnje konstitutivne sjednice došlo je do manjeg incidenta, čiji je glavni akter zastupnik Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Do izbora novog rukovodstva, skupštinom RS-a predsjedava najstariji narodni zastupnik Nataša Radulović koja je na početku, zajedno sa zastupnicima, pozdravljala prisutne goste i zvanice.

Pirilikom predstavljanja predsjednika Centralne izborne komisije BiH (CIK) Suada Arnautovića, glasno je negodovao Vukanović, uz povike "ua".

- Sad vam valja Suad Arnautović – glasno je povikao Vukanović, aludirajući na kritike koje su predstavnici vladajuće koalicije u RS-a, posebno Milorad Dodik, iznijeli na račun Arnautovića i CIK-a BiH neposredno nakon održavanja Općih izbora.

Vukanović i još jedan novoizabrani zastupnik iz njegovog kluba držali su i transparente sa likom Milorada Dodika i natpisom "Uzurpator nikad sit, k'o braća su on i Schmidt". 

Današnjoj sjednici NSRS-a prisustvuje ambasador Rusije Igor Kalabuhov i predsjednik skupštine Srbije Vladimir Orlić.

Na dnevnom redu prve sjednice je - konstituisanje radnog predsjedništva, izbor Кomisije za izbor i imenovanje, razmatranje i usvajanje izvještaja Кomisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih zastupnika, polaganje svečane zakletve narodnih zastupnika, izbor predsjednika i potpredsjednika Narodne skupštine RS-a, imenovanje generalnog sekretara i zamjenika, polaganje svečane zakletve člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, polaganje svečane zakletve predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, pokretanje inicijative za izbor delegata iz RS u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda RS-a.

Na ranijem sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka je dogovoreno da Narodna skupština RS-a u jedanaestom sazivu ima četiri potpredsjednika,  a Dodik je prije nekoliko dana precizirao da će kandidat za predsjednika NSRS-a biti Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska).

Također, objelodanio je i da će jedan potpredsjednik NSRS-a biti iz najveće opozicione partije, a tri ostala – potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda biće iz SNSD-a, Hrvat takođe iz SNSD-a, dok će Socijalistička partija odrediti potpredsjednika iz reda srpskog naroda.

Dodik je ranije kazao i da računa da će četiri delegata u Domu naroda PSBiH imati SNSD, a kandidati su Radovan Kovačević, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Snježana Bursać-Novaković.

O tome će se glasati na narednoj sjednici NSRS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.