open-navfaktor-logo
search
Bolja situacija
Inspekcija u KS: Političke partije postaju odgovornije kada je riječ o lijepljenju izbornih plakata
- Inspekcijski postupak komunalnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo provodi se u skladu sa odredbama Zakona o komunalnoj čistoći KS, a kojim se pod pojmom komunalna čistoća, između ostalog, smatra i održavanje čistoće na javnim površinama.
12.10.2022. u 09:07
get url
text

Ovim zakonom nije propisana nadležnost komunalne inspekcije za vršenje nadzora nad uklanjanjem plakata koji su postavljeni na mjestima predviđenim za oglašavanje - kazala je Feni glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Dodala je da je vremenski period oglašavanja predmet ugovora između zakupaca (političkih subjekata u ovom slučaju) i zakupodavaca.

Zakonom o komunalnoj čistoći KS zabrana plakatiranje se odnosi na stubove javne rasvjete, stubove kontaktne mreže trolejbusa i tramvaja, stabla, trafo stanice, nadvožnjake, podvožnjake, pasaže, fasade zgrada, a osim kantonalnih, nadležnost za postupanje po navedenom zakonu imaju i općinski inspektori.

Brdarić je istakla da su u dosadašnjoj praksi uklanjanje nelegalno postavljenih plakata, vršili uglavom politički subjekti koji su ih i postavljali samoinicijativno ili nakon upozorenja kantonalnih komunalnih redara, odnosno kantonalnih komunalnih inspektora, a uklanjanja su po potrebi vršila i komunalna preduzeća koja u skladu sa zakonom vrše održavanje čistoće na javnim površinama.

Prema njenim riječima, u slučaju kada komunalni inspektori donose rješenja o otklanjanju nedostataka političkim subjektima, rok za izvršenje je određen upravnom mjerom i uglavnom su to kraći rokovi, koje politički subjekti pretežno ispoštuju.

- Tokom predizborne kampanje za Opće izbore 2022.godine, te u dosadašnjem postizbornom periodu, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS dostavljeno je ukupno 20 zahtjeva koje se odnose na navedene okolnosti, od kojih je 13 predstavki građana, te sedam zapisnika komunalnih redara KJKP Rad, kojima su konstatovane uočene nepravilnosti u vezi s kršenjem Zakona o komunalnoj čistoći KS - kazala je Brdarić.

Naglasila je da su formiranjem navedenih predmeta započeti inspekcijski postupci koji su još u službenoj proceduri rješevanja.

- Radi uporedne analize izdvajamo da je tokom kampanje za Opće izbore 2018. godine KUIP-u dostavljeno 45 zapisnika i službenih zabilješki sa fotografijama, kojima su komunalni redari KJKP Rad tada evidentirali prekršaj nepropisnog oglašavanja na 320 lokaliteta na području Kantona Sarajevo, a što je šest puta više u odnosu na nedavno održane Opće izbore - kazala je Brdarić.

Iz KUIP-a KS ističu da navedene činjenice ukazuju da je kontinuirani rad Kantonalne uprave za inspekcije poslove KS na preventivnim aktivnostima edukacije i upozoravanja političkih subjekata, koje se redovno provode uoči početka predizbornih kampanja posljednjih 12 godina, konačno pokazuju željene efekte, a u konačnici politički subjekti pokazuju sve veći stepen odgovornosti prema okolišu i očuvanju komunalne čistoće, u odnosu na dosadašnje izborne kampanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.