open-navfaktor-logo
search
Po hitnom postupku
Inspektori privremeno zatvorili ugostiteljski objekat na Ilidži: Zatečeno 300 gostiju bez poštivanja mjera
Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo počeli su s primjenom hitne mjere privremenog zatvaranja objekata u skladu sa novodonesenim dopunama Zakona o inspekcijama KS, koje su na snagu stupile u petak, 24. septembra.
27.09.2021. u 15:06
get url
text

Shodno tome, izrečena je i prva privremena mjera o zabrani rada ugostiteljskom objektu na Ilidži, u kojem je tokom proteklog vikenda zatečeno oko 300 gostiju bez poštivanja higijensko-epidemioloških mjera.
 
Prema navedenim dopunama Zakona, postupajući inspektor će zbog hitnosti postupka, a s ciljem zaštite zdravlja i života ljudi, može odmah izreći upravnu mjeru o privremenoj zabrani rada u trajanju od 48 sati.

U ponovljenom slučaju kršenja navedenih odredaba privremena mjera zabrane rada izriče se na period od osam dana, a u svakom narednom, ponovljenom slučaju, u trajanju od 15 dana.
 
Tokom septembra, sanitarni inspektori su izvršili ukupno 306 inspekcijskih nadzora, te donijeli 129 rješenja sa korektivnim mjerama i jedno rješenje o privremenoj zabrani rada.

Za utvrđene nedostatke, od kojih je najčešći nenošenje ili nepravilno nošenje maski kupaca i putnika, kao i uposlenika subjekata nadzora, odnosno nepoštivanja fizičke distance, te propisanog razmaka između stolova u ugostiteljskim objektima, izdato je 18 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 31.500 KM (trgovine, javni gradski prijevoz, tržni centri, ugostiteljski objekti).
 
Zbog potencijalne opasnosti od širenja epidemije COVID-19 inspekcijski nadzori na navedene okolnosti bit će nastavljeni i u predstojećem periodu sa utvrđenim prioritetima, a to su, pored predstavki građana, osnovne i srednje škole, kao i predškolske ustanove, javni gradski prijevoz, ugostiteljski objekti, ali i ostali subjekti koji su u poslovanju dužni primjenjivati opće i posebne higijensko-epidemiološke mjere, saopćeno je iz KUIP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.