open-navfaktor-logo
search
Povećati kazne
Inspektori u Federaciji BiH kreću u provjeru visine marži za određenih 15 proizvoda
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 28. septembra donijela je novu odluku kojom propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u veleprodaji i maloprodaji za 15 osnovnih životnih namirnice i druge proizvode.
11.10.2023. u 07:51
get url
text

Inspektori u općinama, gradovima, kantonima i na nivou Federacije BiH kreću u provjeru 12. oktobra da li se u veleprodaji i maloprodaji pridržavaju ograničenja marži, a propisano je da provjera traje do 31. decembra 2023. godine.

Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor, kaže da inspektori spremno dočekuju početak akcije, ali se žali i na mali broj inspektora i na niske kazne za one koji nezakonito podižu marže.

Odluka Vlade FBiH u Službenim novinama objavljena je 4. oktobra u kojoj su propisane maloprodajne i veleprodajne marže na određenih 15 artikala. Nadzor na primjene ove odluke imaju sve inspekcije od općinske do inspekcije FBiH.

- Marže su srezane kolike su bile i to je dobro. Međutim, imamo drugi problem nedostatak inspektora - ekonomista. Ove kontrole mogu raditi samo ekonomisti jer oni znaju kako se određuje marža i niko drugi. U Federalnoj tržišnoj inspekciji imaju samo trojica ekonomista. Mi imamo na raspolaganju 11, a trebali bismo po sistematizaciji imati 30 inspektora. Kada se sve sabere, u Federaciji BiH ima sve skupa oko 100 inspektora koji mogu kontrolisati visinu marže. Godinama tražim da se prime odgovarajući ljudi u radni odnos, ali ništa od naših molbi – kaže Ramić.

Ramić smatra da su kazne minimalne za one koji nezakonito podižu maržu i predlaže da se drastično povećaju u Federaciji BiH ili izjednače sa kaznama koje su propisane u drugom entitetu Republika Srpska jer su tamo kazne daleko veće.

Visina kazni nije se mijenjala još od prošle godine. Trgovcima se isplatilo da plate kazne ako su nezakonito povećali svoje marže jer su na tome ostvarivali enorman profit, a kazne su male u odnosu na nezakonitu zaradu. U skladu s odlukama Vlade FBiH kazne su u rasponu od hiljadu do deset hiljada maraka za pravno lice, od 250 do 2.500 maraka za odgovorno lice u pravnom licu, te od 500 do 1.500 maraka za fizičko lice.

U entitetu Republika Srpska za kršenje uredbi na snazi propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10 hiljada maraka, te za odgovornu osobu pet hiljada maraka. Također, onima koji krše zakon prijeti oduzimanje nezakonito stečene imovinaske koristi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.