open-navfaktor-logo
search
Kontrole
Inspektori zatvorili pet objekata u RS-u zbog kršenja epidemioloških mjera
U okviru sinoćnje akcije u RS-u zbog kršenja mjera propisanih Zaključkom štaba za vanredne situacije RS-a, entitetski inspektori izrekli su kazne u iznosu od 33.000 KM, dok je za pet objekata izrečena mjera zabrane rada.
20.03.2021. u 13:05
get url
text

- Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u RS-u, Inspektorat RS-a nastavio je s pojačanom kontrolom poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije. Sinoć je izvršeno 618 kontrola u ugostiteljskim, trgovačkim i drugim uslužnim objektima, od čega su u 23 slučaja utvrđene nepravilnosti. Podršku inspektorima na terenu pružali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, koji su također vršili kontrole i preduzimali mjere u dijelu svojih nadležnosti - saopćeno je iz Inspektorata RS-a.

U saopćenju se navodi da inspektori nastavljaju i danas sa pojačanim kontrolama, kako tokom dana, tako i u večernjim satima. Akcenat u kontrolama usmjeren je na objekte koji zbog frekvencije građana na dnevnom nivou predstavljaju visokorizične subjekte, kao što su ugostiteljski i trgovački objekti, veliki tržni centri, frizersko-kozmetički saloni, ali od kontrole nisu izuzete ni druge vrste objekata.

- Trenuta epidemiološka situacija ne ostavlja nam prostora za opuštanje i zanemarivanje mjera, već upravo suprotno. Očekujemo od lokalnih zajednica da većim intezitetom angažuju svoje kontrolne organe, da pojačaju nadzor na terenu i sankcionišu one koji krše mjere. Neprihvatljivo je i neće se tolerisati da neodgovorni pojedinci i nakon godinu dana, sada već svjesno krše epidemiološke mjere. Za svaki utvrđeni prekršaj snosit će sankcije u skladu sa zakonom, što uključuje i zatvaranje objekta. Također, podsjećamo da se nepostupanje po zdravstvenim propisima tokom epidemije smatra krivičnim djelom - navodi se u saopćenju iz Inspektorata RS-a.

Podjećaju da je u protekla dva i po mjeseca izvršeno preko 16.300 kontrola, u kojima su izrečene kazne u iznosu od 427.000 KM, dok je za 23 objekta izrečena mjera zabrane rada.

- Pozivamo poslovne subjekte da se pridržavaju preventivnih mjera i ne izlažu riziku od kažnjavanja te da imaju na umu da jedan dolazak inspektora u toku dana ne znači da su izuzeti od ponovne posjete. Poslovni subjekti koji poštuju mjere i organizuju svoj rad u skladu s preporukama Instituta za javno zdravstvo RS-a ne trebaju da brinu zbog dolaska inspektora - navode iz Inspektorata RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.