open-navfaktor-logo
search
Sve završilo na sudu
Istekle registracije: Deset vozila Doma zdravlja KS mjesec dana parkirano u krugu kasarne u Semizovcu
Deset službenih vozila Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo već gotovo mjesec dana parkirano je u krugu kasarne u Semizovcu.
29.09.2022. u 07:44
get url
text

Razlog tome je što im je 30. augusta istekla registracija, a u međuvremenu nije potpisan ugovor ni sa jednom osiguravajućom kućom, kazali su nam uposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi (ime i prezime uposlenika poznato redakciji).

Nije potpisan ugovor ni sa jednom osiguravajućom kućom

Prema njihovim riječima, "Služba tehničkih poslova JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo 24. juna ove godine dostavila je menadžmentu zdravstvene ustanove, na čijem je čelu doc. dr. Abel Baltić, tehničke karakteristike i specifikaciju službenih vozila radi provođenja javne nabavke u vezi s izborom osiguravajućeg društva za osiguranje i registraciju vozila".

- Mi još nemamo potpisan Ugovor, pa pojedina vozila neće biti moguće registrovati u terminu isteka registracije i osiguranja. Dana 30. augusta istječe registracija i do potpisivanja novog ugovora neće se moći koristiti sljedeća vozila: "peugeot" E47-M-387 SEFP/SPKOP, "peugeot" E47-M-393 OJ Vogošća, "peugeot" E47-M-386 OJ Ilidža, "peugeot" E47-M-394 OJ Ilidža, "peugeot" E47-M-388 OJ Novi Grad, "peugeot" E47-M-389 OJ Novi Grad, "peugeot" E47-M-390 STP, "peugeot" E47-M-391 OJ Novo Sarajevo, "peugeot" E47-M-392 OJ Stari Grad, te još jedno vozilo koje pripada tehničkoj službi za prijevoz kabastog namještaja - navedeno je u dopisu od 24. juna kojeg je potpisao Elvedin Softić, šef voznog parka u JU Dom zdravlja KS.

Sadržaj poruke upućene menadžmentu 24. augusta

Javni poziv za obavezno osiguranje vozila, kako su nam kazali uposlenici JU Dom zdravlja KS, "oboren je žalbom ASA Osiguranja, a odnosi se na tehničku specifikaciju".

- Žalba je očigledno osnovana jer je Kantonalnom sudu u Sarajevu plaćena taksa, a advokat zastupa ASA Osiguranje. Međutim, to nije jedina žalba jer u daljoj proceduri pristigle su još dvije pred sami istek žalbenog roka - navode uposlenici Doma zdravlja KS.

S obzirom na to da se rješavanju situacije sa osiguranjem vozila ne nazire kraj, uposlenici se, kako kažu "boje da u narednom periodu zdravstvena ustanova ne ostane bez vozila jer je u oktobru neophodno osigurati njih još 20".

Za cjelokupnu situaciju oko osiguranja i registracije vozila uposlenici smatraju odgovornima generalnog direktora Baltića, glavnog tehničara Ademira Spahića i pravnicu Almu Kapo iz Službe pravnih, kadrovskih i općih poslova, koja je, kako nam rekoše, "predstavljena kao veliki ekspert, a otkriveno je kako ima sumnjivu diplomu o završenom Pravnom fakultetu".

Kupili kardiomobile, a nemaju timove za reanimaciju

"Da se nemaru i bahatostima menadžmenta JU Dom zdravlja KS ne nazire kraj govori, kako nam rekoše uposlenici, i posljednji potez Baltića, Spahića i Kapo od prije desetak dana".

Naime, JU Dom zdravlja KS, prema riječima uposlenika, "kupila je dva kardiomobila i platila ih oko 290.000 KM, iako ova zdravstvena ustanova uopće nema timove za reanimaciju".

- Mi nemamo timove za reanimaciju jer na teren odlaze vozač i medicinska sestra. Ne znam šta će nama kardiomobili, jesmo li te novce mogli pametnije potrošiti za nešto što nam je neophodnije u ovom trenutku, a takvih stvari sigurno ima puno i što će zaista poslužiti građanima Kantona Sarajevo - istakli su uposleni u JU Dom zdravlja KS.

Nakon tvrdnji koje je iznijela grupa uposlenika, kontaktirali smo i Upravu JU Dom zdravlja KS. Odgovor iza kojeg stoji menadžment ustanove prenosimo u cijelosti: 

- S obzirom na to da je vozni park JU Dom zdravlja KS prije godinu zatečen u lošem stanju sa prosječnom starosti vozila od 15 godina, i tada velikim brojem neregistriranih vozila, odgovorno lice dobilo je zadatak da napravi precizan uvid u stanje vozila sa prijedlogom mjera za poboljšanje stanja voznog parka. Slijedom toga, u februaru ove godine dostavljen je izvještaj tehničke službe u kome je precizno opisano stanje svakog vozila te predložena zamjena sedam putničkih i devet sanitetskih vozila. Aplicirali smo projektom zamjene voznog parka prema Vladi KS i resornom ministarstvu i istovremeno preduzeli aktivnosti ka sukcesivnoj zamjeni pojedinih vozila iz voznog parka. Kao rezultat toga slijedi nabavka dva savremena sanitetska vozila sa obaveznom pratećom opremom propisanom zakonskim aktima u kojima se može pružiti kvalitetna medicinska zaštita dostojna čovjeka i propisana zakonom - navode.

Dodaju "kako su sanitetska vozila sa identičnom opremom dobili ranije na korištenje od Općinskih službi Civilne zaštite koja značajno doprinose kvaliteti rada".

- U daljem planu, između ostalog, jest rekonstrukcija kompletnog voznog parka u skladu sa našim finansijskim mogućnostima kako bismo sugrađanima pružali što kvalitetniju medicinsku zaštitu – kažu.

Prema njihovim riječima, "postupak nabavke osiguranja vozila na osnovu dostavljene tehničke specifikacije Službe tehničkih poslova objavljen je 22. jula, a 27. jula dostavljene su dvije žalbe koje su usvojene, pa je postupak nabavke poništen".

- Novi postupak nabavke objavljen je 18. augusta, objavljen je novi postupak nabavke usluga osiguranja. Javno otvaranje ponuda zakazano je za 12. septembar gdje je pristiglo pet ponuda ponuđača. Komisija je izvršila evaluacijsku ocjenu ponuda, shodno kvalifikaciji dala preporuku generalnom direktoru, pa je 14. septembra donesena Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Nakon toga u ostavljenom žalbenom roku 22. septembra dostavljene su dvije žalbe na Odluku o izboru. Imajući u vidu da žalbeni navodi u obje žalbe nisu osnovane, te da se ne odnose na formalno pravnu ispravnost postupka, nego na primjenu Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, ugovorni organ smatra obje žalbe u potpunosti neosnovanim. Kako ugovorni organ nije nadlezan da vrši nadzor nad osiguravajućim kućama, te ni njihovu primjenu tarife i cjenovnika, kao ni zakona koji regulira navedenu oblast, istu prosljeđuje Uredu za razmatranje žalbi na konačno odlučivanje - navodi se dalje u odgovoru.

S obzirom na to da, kako kažu, "menadžment ustanove ne može dozvoliti da vozni park ne funkcionira u potrebnom kapacitetu, na zvaničnom kolegiju 26. septembra donesen je zaključak kojim se iznalazi jedno od zakonom propisanih rješenja za registaraciju neophodnih vozila, do okončanja postupka po žalbi".

- Očigledno da autori anonimnog pisma dovoljno ne poznaju Zakon o javnim nabavkama jer se taksa na dostavljenu žalbu ne uplaćuje Kantonalnom sudu, već Uredu za razmatranje žalbi. U navedenom slučaju nije bilo ni potrebe za uplatom takse na žalbu jer je ona usvojena i nije proslijeđena Uredu za razmatranje žalbi. Kao i uvijek na dispoziciji smo svim pravosudnim i policijskim organima koji iskažu interesovanje za naš rad. Netačna i zlonamjerna anonimna pisma pojedinih uposlenika, koji sada moraju zaraditi svoju plaću i biti na usluzi korisnicima naših usluga u punom formatu, neće nas pokolebati u vršenju naše dužnosti – stoji u odgovoru JU Dom zdravlja KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.