open-navfaktor-logo
search
Očekivane laži u medijima
Istina je jedna: Četnici su ubili Sarajlije na Markalama, Galić je osuđen na doživotnu robiju
U svim procesima pred Haškim tribunalom u kojima su u optužnicama tretirani opsada i granatiranje Sarajeva, kontinuirano sve odbrane ratnih zločinaca počev od Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Dragomira Miloševića, Stanislava Galića... pokušavale su oboriti istinu o najvećim masakrima počinjenim u Sarajevu.
05.02.2020. u 16:20
get url
text

Istina je samo jedna i dokazana je - za zločine na Markalama u februaru 1994. i augustu 1995. godine odgovorne su agresorske snage bivše JNA i srpskih dobrovoljaca, koji su bh. prijestolnicu 1.425 dana držali u opsadi, ubijali i terorisali Sarajlije.

Svi, koji više od dvije decenije tvrde da su Bošnjaci sami sebe granatirali, jednostavno imaju obavezu prema Srbiji da lažu i obmanjuju kako domaću tako i svjetsku javnost.

Stoga ne iznenađuje da je baš danas, na dan kada je prije 26 godina sa agresorskih položaja na Mrkovićima ispaljena granata koja je ubila 68, a ranila 144 Sarajlija, osvanula još jedna laž.

-Bošnjaci žele da održe lažnu tezu prema kojoj su Srbi odgovorni za događaje na sarajevskoj pijaci Markale iz februara 1994. i avgusta 1995. godine - izjavio je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

On je dodao da je nedvosmisleno dokazano da garanata nije došla sa srpskih položaja, navodeći da se lažno pokušava održati teza da su to uradili Srbi.

Ne jednom, nego stotine puta do sada vojni stručnjak, sudski vještak u Hagu i na Sudu BiH Berko Zečević, koji je svjedočio i u Hagu dokazao je neoborivim činjenicama da se tačno zna ko je ispalio granate na Markale.

-Činjenica je da je u masakru na Markalama, koji se desio u februaru 1994., poginulo jako mnogo ljudi i jako mnogo ranjeno, te da su na mjestu eksplozije nađeni tragovi koji oslikavaju uporebu minobacačkog projektila 120 milimetara. Simulacijom to ne možete postići. Činjenica je da je nosač stabilizatora u trenutku udara prodro kroz tlo i ostao zabijen. Postoji snimak kako vojnik UN-a vadi nožem taj nosač stabilizatora i to su materijalni dokazi koje izjava bilo kojeg eksperta ili običnog vojnika ne može poreći. Na tome sam ja gradio sva svoja svjedočenja u prethodnih svojih pet ili šest pojavljivanja u Hagu i u svim slučajevima sudije su prihvatile moje argumente-kazao je Zečević.

Podsjetimo i na dio haške presude Stanislavu Galiću, komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa, koji je osuđen na doživotnu robiju. General Galić je bio optužen da je između septembra 1992. i avgusta 1994. vodio kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja protiv civilnog stanovništva Sarajeva uzrokujući smrt i ranjavanje civila s osnovnim ciljem sprovođenja terora nad civilnim stanovništvom.

-Dana 5. februara 1994. na tržnici Markale, u središtu Sarajeva, eksplodirala je minobacačka granata i ubila oko 60 ljudi, a više od stotine ih je ranjeno. Pretresno vijeće je čulo iscrpno svjedočenje o tom incidentu. Proučili smo istrage koje je nakon tog incidenta vodilo osoblje Ujedinjenih nacija i tamošnji istražitelji, kao i analize vještaka koje su pozvale strane u postupku. Iznijeto je niz novih podataka. Većina članova Vijeća je zaključila da je minobacačka granata koja je prouzrokovala eksploziju ispaljena s područja pod kontrolom SRK-a. Bio je to razorni napad na civilni cilj.

Većina članova Vijeća se stoga uvjerila da su građani Sarajeva napadani direktno ili neselektivno s područja pod kontrolom SRK-a. Tačan broj civilnih žrtava tih napada nije poznat. Ono što je poznato jeste da su ubijene stotine civila, a hiljade ih je ranjeno u snajperskim incidentima i granatiranju tokom dvogodišnjeg razdoblja koje je obuhvaćeno optužnicom. Neznatan dio tih incidenata - samo neznatan dio - mogao je biti posljedica slučaja.

Budući da je većini članova Vijeća na osnovu izvedenih dokaza jasno da je SRK namjerno napadao civile u velikom broju incidenata tokom dužeg vremenskog razdoblja, uvjereni smo da napadi nisu bili pojedinačni incidenti već da su predstavljali rasprostranjenu ili sistematsku kampanju-navodi se između ostaloga u presudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.