open-navfaktor-logo
search
Institucije BiH
Istječe privremeno finansiranje, sindikat i zastupnici uvjereni: Iz RS-a će prekinuti blokadu zbog svojih plaća
Bosna i Hercegovina nema usvojen budžet za ovu godinu, aktuelna odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine važi do kraja septembra, a da bi bila donesena nova kako bi bilo nastavljeno kakvo-takvo funkcioniranje bh. institucija, potrebno je da je usvoji Vijeće ministara BiH.
01.09.2021. u 13:52
get url
text

Međutim, sjednica Vijeća ministara nema jer ih ne saziva predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD) u skladu sa odlukom stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska da bojkotuju rad institucija naše države zbog dopuna Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca. Dopune zakona nametnuo je u julu, sada već bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uoči završetka svog mandata.

Stoga se postavlja pitanje šta će se desiti ako iz RS-a ustraju u blokadi donošenja odluka u institucijama BiH, posebno ovih ključnih kao što je finansiranje.

VEZANI TEKST - Dodik ne odustaje: Nema odluka Predsjedništva BiH dok se ne riješi Inzkov zakon

Parlamentarci su pojasnili da bi u tom slučaju sve stalo, nijedna isplata iz trezora ne bi bila moguća, što bi bilo prvi put ikad, a neki ističu da bi, moguće, došlo do protesta.

Ipak, državni parlamentarci, koji su ujedno članovi komisija za finansije i budžet u Parlamentarnoj skuoštini BiH, očekuju da će zvaničnici iz RS-a naći način da bude usvojena nova odluka o privremenom finasniranju iz prostog razloga što bez toga ni oni ne bi imali plaće.

U ovo je "sto posto" uvjeren i predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH Salih Karčić.

- Mislim da, bez obzira na blokade, neće niko sebi dozvoliti da napravi taj problem jer i ti koji blokiraju primaju plaću iz budžeta, kao i veliki dio građana iz RS-a koji su zaspoleni u institucijama BiH. Nadam se da sebi neće dozvoliti taj luksuz. To bi bio okidač za neke sitaucije u zemlji poput protesta. Ipak, mislim da radi svog statusa to neće dozvoliti – stava je Mirjana Marinković Lepić, zastupnica Naše stranke i član Komisije za finansije u budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

VEZANI TEKST - Blokada Vijeća ministara neće ugroziti vakcine iz Austrije, ali bi za slične donacije mogla biti problem

Nermin Mandra, zastupnik SDA i član Komisije za finansije i budžet, kazao je da očekuje da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija produžiti odluku o privremenom finansiranju i za posljednji kvartal.

- Ne radi se samo o njihovim plaćama, tu je 22.000 zaposlenih u institucijama BiH koji su na tom budžetu. Ne mislim da bi bila mudra odluka da na ovome demonstriraju blokadu jer će za ovakvu vrstu blokade neko platiti cijenu, političku i svaku drugu. Jednostavno niko nema pravo na to. Ja ne mogu ni da zamislim da bude opstrukcija na ovome. To bi bilo nevjerovatno. Postoje međunarodni faktori koji će to prepoznati i imaju mandat da djeluju – dodao je Mandra.

Dženan Đonlagić, šef Kluba zastupnika DF-a u bh. Parlamentu i član Komisije za finansije i budžet, istakao je da će sve isplate biti onemogućene ako Zoran Tegeltija ne sazove sjednicu Vijeća ministara BiH i ne bude usvojena Odluka o privremenom finansiranju za period oktobar-decembar 2021. godine.

- Dakle, neka predstavnici SNSD-a objasne zaposlenicima državnih institucija ako ne dobiju plaće od 1. oktobra zato što blokiraju rad, u ovom konkretnom slučaju Vijeća ministara BiH. Odluka Vijeća ministara je osnovna pretpostavka da privremeno finansiranje bude realizovano u ovom posljednjem kvartalu – rekao je Đonlagić.

Amir Fazlić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i član Komisije za finansije i budžet tog doma, naglasio je da će se morati naći dogovor jer će doći u pitanje sve obaveze koje treba da finansira BiH.

- Neusvajanje nove odluke o privremenom finasniranju bi bilo jako negativno za državu BiH. Da li je to jedan od vidova političkog pritiska iz RS-a, vidjet ćemo. Parlament treba da radi, a politički stavovi i krize da se rješavaju na drugom mjestu – dodao je Fazlić.

VEZANI TEKST - Ministri iz RS-a bojkotuju rad Vijeća ministara BiH, ali će potpisati naloge za plaće

Za stav smo pitali i Miru Pekić, zastupnicu PDP-a (stranke iz RS-a) koja je također član Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlameta BiH.

- Priča o budžetu je trebala da se završi u decembru prošle godine. Sada u septembru pričati o budžetu institucija BiH je prosto glupa priča. Imali smo sve ove mjesece. Vladajuća koalicija, SNSD, HDZBiH i SDA je imala uvjete da usvoji budžet. Odluka NSRS-a je jasna i u vezi s nametnutim zakonom visokog predstavnika. Ne može se budžet dovoditi u kontekst ove priče. Pitanje je otkud nema budžeta. Treba pitati stranke u vladajućoj koaliciji šta ste radili devet mjeseci, preko budžeta svoje interese ostvarujete – istakla je Pekić.

No i predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH Salih Karčić uvjerava da će Bosna i Hercegovina dobiti odluku o privremenom finansiranju i za posljednja tri mjeseca ove godine.

- Ako ne bude budžeta, onda će biti privremeno finansiranje za četvrti kvartal. To je sigurno. Jer nikada se nije desilo da nema. Pošto su njihove plaće u pitanju, oni će to usvojiti. Nadam se da će biti promjena pa da će se u septembru uspjeti usvojiti budžet. Ali naći će obrazloženje da treba sjesti i usvojiti, i onda dalje nastaviti sa političkom igrom – kazao je Karčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.