open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo USK
Istraga o požaru u kampu Lipa još nije završena, za paljevinu se i dalje sumnjiči NN osoba
Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) još nije završilo istragu u vezi s požarom koji je krajem prošle godine izbio u migrantskom kampu Lipa nedaleko od Bihaća, u kojem su izgorjeli šatori u kojima su boravili migranti.
30.07.2021. u 20:04
get url
text

VEZANI TEKST - U Bihaću napeto: Kamp Lipa pod kontrolom MUP-a, migrante hrani Crveni križ, IOM se povukao, Fazlić očekuje Cikotića

Kako su nam kazali iz Tužilaštva USK, predmet je formiran 23. decembra 2020. godine, a istraga se i dalje vodi protiv NN osobe zbog krivičnog djela paljevina.

- Predmet se nalazi u radu kod zaduženog tužioca u fazi prijave –  naveli su iz Tužilaštva USK.

U migrantskom kampu Lipa 23. decembra prošle godine izbio je veliki požar nakon čega ga je više od hiljadu migranata moralo napustiti. Kako je tada javnost obaviještena, migranti su kamp zapalili iz revolta nakon što se Međunarodna organizacija za migracije (IOM) povukla iz kampa. 

Međutim, osim te verzije, još dvije su spominjane kao mogući uzrok požara. Migranti koji su boravili na Lipi u vrijeme izbijanja požara novinarima su ranije kazali kako su kamp zapalili uposlenici IOM-a, a druga verzija je da su migranti zapalili kamp po njihovim instrukcijama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.