open-navfaktor-logo
search
Od maja do jula
Istraživanje o prihodima, siromaštvu i uvjetima života građana u BiH
Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku provodi, prvi put u punom obimu, istraživanje o prihodima i uvjetima života građana Bosne i Hercegovine (SILC). 
26.05.2022. u 08:28
get url
text

Cilj istraživanja je da se prikupe podaci o prihodima, siromaštvu, socijalnoj isklјučenosti, materijalnoj deprivaciji, socio-ekonomskim karakteristikama pojedinaca i uvjetima života. Prikupljeni podaci koristit će se za dobijanje glavnih socijalnih indikatora na nivou Bosne i Hercegovine i entiteta. Budući da je realizacija ankete usklađena sa Eurostatovom metodologijom podaci će biti i međunarodno usporedivi. 

Za potrebe ovog istraživanja anketa se provodi na području cijele Bosne i Hercegovine na reprezentativnom uzorku slučajno odabranih domaćinstava, u periodu maj-juli 2022. godine. Anketu će provoditi ovlašteni i educirani anketari, angažovani od zvaničnih statističkih institucija u BiH.  

Statističke institucije Bosne i Hercegovine garantuju da će, u skladu sa Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, da će ispitanici ostati potpuno anonimni i mole građane za aktivnu saradnju u realizaciji ove važne aktivnosti, navodi se u saopćenju Agencije za statistiku BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.