open-navfaktor-logo
search
Poklon i podrška reisa
Iz Fonda Bejtul-mal dosad obradovano 19 porodica sa petero i više djece
Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini kao vid odgovora na globalno pitanje bijele kuge, koja je zahvatila i duboko pogodila i našu domovinu, od 2018. godine provodi projekat stimulacije nataliteta.
09.09.2022. u 09:08
get url
text

Projekat je pokrenut u okviru Odjela za brak i porodicu Rijaseta Islamske zajednice, a podrazumijeva poklone za porodicu i dijete.

Pokloni se dodjeluju porodicama koje u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS dobiju peto dijete, a porodice u Federaciji Bosne i Hercegovine kada im se rodi šesto dijete, i svako sljedeće.

- Nazvali smo ga poklon reisu-l-uleme porodicama sa više djece, zbog preporuke, mogu kazati i insistiranja uvaženog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića da, pored podrške porodicama slabijeg materijalnog stanja koja se realizira putem Ureda za društvenu brigu, i putem Odjela za brak i porodicu na ovaj način budemo podrška svim našim porodicama koje se odluče da imaju više djece - kazala je Safija Malkić, voditeljica Odjela za brak i porodicu.

Prvi poklon uručen je porodici Talić iz Jajca u septembru 2018. godine, povodom rođenja njihovog desetog djeteta. Od tada do danas, ovim poklonom obradovano je 19 porodica.

Projekat se finansira iz Fonda Bejtul-mal, iz namjenskih sredstava za podršku braku i za afirmaciju i promociju bračnih i porodičnih vrijednosti.

Pilikom uručenja poklona novorođenčetu, uz voditelja Odjela za brak i porodicu, u posjetu porodici idu i predstavnici nadležnog muftijstva i medžlisa, odnosno glavni imam, džematski imam i koordinatorice Odjela za brak i porodicu.

- Sve posjete koje smo do sada realizirali bile su izuzetno lijepe, ugodne i prijatne. Zanimljivo je i jako pohvalno da gotovo sve porodice koje smo posjetili žive od svoga rada. Dakle, nisu u stanju socijalne potrebe, kao što bi se moglo pomisliti, i ne očekuju posebnu, dodatnu pomoć od državnih ili drugih institucija. Zato, prije svega, budu prijatno iznenađeni pažnjom, brigom i podrškom Islamske zajednice - naglasila je Malkić.

Istaknula je i činjenicu da su sva, ili većina djece ovih porodica, učenici u svojim školama i fakultetima i uz to, najbolji i najredovniji polaznici mekteba, odnosno aktivisti i aktivistkinje Islamske zajednice.

- Ove činjenice i informacije, ove lijepe priče promoviramo i želimo ih promovirati još više kako bi kod mladih probudili želju za brakom, bračnom i porodičnom srećom i kako bi bračne parove koji imaju jedno ili dvoje djece motivirali da imaju više djece - kazala je dr. Malkić.

Ocijenila je da ovaj projekat, kao i iniciranje i pokretanje sličnih, neophodno obilježiti oznakom urgencije, izuzetno važnim i značajnim i prijeko potrebnim danas, kada svjedočimo velikom broju odlazaka mladih iz domovine.

- Kao što je svaki dan potrebno iskoristiti na pravi način da bi nam život bio bolji, isto tako je važno iskoristiti sva raspoloživa sredstva, resurse i potencijale da, ako ne možemo i nismo u mogućnosti zaustaviti, bar smanjimo odlazak naše djece, kako bi nam budućnost bila bolja, kako bi zadržali mlade i imali ih, blizu nas, zadovoljne i sretne, a mi bili sretniji roditelji! I kako bi naša domovina, i nama, našoj djeci i unucima, bila i dom i otadžbina, i rodna gruda, i glavna putanja i stalno boravište, i posljednje zemaljsko prebivalište - poručila je Malkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.