open-navfaktor-logo
search
Oprečni stavovi
Iz Vlade RS-a tvrde da je Zakon o medijima uveliko u izradi, opozicija da nije napisano ni slovo
AUTOR: B.S.
02.07.2024. u 13:58
get url
text
Ministar pravde bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloš Bukejlović kazao je danas u Narodnoj skupštini RS-a da je Zakon o medijima uveliko u izradi, ali nije mogao precizirati kada će biti upućen u skupštinsku proceduru.
- Ne mogu govoriti o dinamici i njegovom usvajanju - kazao je danas Bukejlović. 
On je dodao da ovaj zakon nije direktno u vezi sa ministarstvom koje on vodi, nego da pripada drugom resoru.
Bukejlović je to naveo odgovarajući na zastupničko pitanje Nebojše Drinića (PDP).
- Moje informacije su da je odbor samo jednom zasjedao i da nije napisano nijedno slovo ovog zakona, što je poražavajuće. Bilo je potrebno prvo riješiti Zakon o medijima, a tek onda kriminalizaciju klevete, jer je medijski prostor u RS zagađen i imali bismo veće efekte da smo tako uradili - rekao je Drinić.
Premijer RS-a Radovan Višković je u decembru prošle godine tvrdio da će do kraja 2023. godine biti spreman novi Zakon o medijima RS.
- Bit će uređeni i blogeri i botovi. Da se zna ko je medij, koje su obaveze, koja su prava, pa neće više moći biti sakriven, da vrijeđa porodicu, prijeti i krije se iza raznih nadimaka...- rekao je tada Višković.
Narodna skupština RS-a je 20. jula prošle godine usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS-a kojim je kriminalizovana kleveta. Na istoj sjednici usvojen je i zaključak kojim je NSRS zadužila Vladu da u roku od 90 dana pripremi i u skupštinsku procedure uputi Nacrt zakona o medijima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.