open-navfaktor-logo
search
Saopćenje iz Kabineta
Izbor bh. sudije u Strazburu: Insistiranje na tehničkim mandatima nikada neće biti politika Denisa Bećirovića
Iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine oglasili su se, kako su naveli, "povodom plasiranja nepotpunih informacija o tome da član Predsjedništva BiH Denis Bećirović želi 'ukloniti bh. sudiju' u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu" te naveli da su dužni javnosti predočiti cjelovite činjenice.
21.01.2024. u 16:11
get url
text
Denis Bećirović
Denis Bećirović

- Postupanje u skladu sa važećim međunarodnim ugovorima, jednako kao i dosljedno poštivanje principa zakonitosti, nezavisnosti, stručnosti i transparentnosti prilikom izbora sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu predstavlja obavezu proizašlu iz važećih odredaba nacionalnog i međunarodnog prava. Dakle, Denis Bećirović, kao član Predsjedništva BiH, ne želi "ukloniti sudiju" kojem je već odavno istekao mandat, niti bira novog sudiju u Evropski sud za ljudska prava. Bećirović insistira da se, u skladu sa odredbama nacionalnog i međunarodnog prava, okonča normirana procedura kako bi Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, sa dostavljene liste kandidata, izabrala novog sudiju u Evropskom sudu za ljudska prava, na isti način na koji bira sudije iz svake od ostalih 45 članica Vijeća Evrope - navodi se u saopćenju.

Mandat sadašnjeg sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu istekao je 21. decembra 2021. godine, devet godina nakon što je izabran, navode iz Kabineta, te dodaju da je o tome Ministarstvo vanjskih poslova BiH, u skladu sa propisanom procedurom, obavijestilo Predsjedništvo BiH.

- Komisija za provođenje postupka za izbor kandidata za poziciju sudije u ime Bosne i Hercegovine u Evropskom sudu za ljudska prava, formirana na sjednici Predsjedništva BiH Odlukom o imenovanju Komisije broj: 01-50-1-1775/21 od 27. maja 2021. godine, bila je zadužena da provede konkursnu proceduru i utvrdi listu kandidata za uži izbor za poziciju sudije u ime Bosne i Hercegovine. Ovo je zaključak bivšeg saziva Predsjedništva BiH i ono je bilo dužno shodno sopstvenim zaključcima da završi svoj dio posla. Nažalost, to nije učinjeno i do danas nije okončana predviđena procedura. Zbog toga, Bosna i Hercegovina u Evropskom sudu za ljudska prava već duže od dvije godine nema sudiju u skladu s propisima Vijeća Evrope - kaže se u saopćenju.

Bosna i Hercegovina, ističu iz Kabineta člana Predsjedništva, mora težiti da de iure i de facto bude pravna i demokratska država u kojoj će se svi nosioci funkcija u ime i ispred naše države birati u skladu s zakonskim procedurama, kao što je to slučaj u svim drugim demokratski uređenim državama. Insistiranje na tehničkim mandatima, naveli su, nakon isteka propisanih mandata nije bila i nikada neće biti politika Denisa Bećirovića.

- Aktom broj: 07/2-23-05-4-39255-2/23, od 05. decembra 2023. godine, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je informiralo Predsjedništvo BiH o pitanjima izbora sudija u Evropskom sudu za ljudska prava – izvještaju sa 99. sastanka Upravnog odbora za ljudska prava (CDDH) Vijeća Evrope, od 28. novembra do 1. decembra 2023. godine. Prema tom aktu, CDDH je raspravljao i o nacrtu izvještaja o pitanjima koja se odnose na Evropski sud za ljudska prava (ECHR). U izvještaju se napominje važnost odabira samo onih kandidata koji u potpunosti ispunjavaju kriterije člana 21. stav 1. Evropske konvencije o ljudskim pravima, kako bi se osigurala pravičnost i transparentnost postupka. CDDH ponavlja važnost pune implementacije Smjernica o izboru kandidata za mjesto sudije Evropskog suda za ljudska prava, usvojene od strane Komiteta ministara Vijeća Evrope - navode iz Bećirevićevog Kabineta.

Zbog ovih, kao i niza drugih razloga, dodaje se, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je zatražio da se Predsjedništvu BiH dostavi cjelovita informaciju o radu Komisije za provođenje postupka za izbor za poziciju sudije u ime države Bosne i Hercegovine u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu (ECHR) s prijedlogom zaključka o pokretanju procesa njegovog izbora.

- Temeljna odrednica djelovanja Denisa Bećirovića je zalaganje za dosljedno poštivanje principa ustavnosti i zakonitosti, propisanih kriterija, te kriterija pravničke struke i nauke, koji kao takvi trebaju biti glavna vodilja u radu svih organa vlasti u Bosni i Hercegovini - zaključeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.