open-navfaktor-logo
search
Lider SDA
Izetbegović: Dodika nisam zvao ni ja, ni moji prijatelji; dogovorili smo NATO put, on zna zašto je pristao
Dodika nisam zvao ni ja, ni moji "prijatelji", jedina istina je da smo dogovorili ANP i NATO put BiH, on vrlo dobro zna zašto je na to pristao, poručio je danas predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon što je jučer predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio da su ga zvali "Bakirovi prijatelji" traživši da ga "ne ostavlja na cjedilu".
16.12.2022. u 12:39
get url
text
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

- Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, posljednjih dana je u dva navrata pokušao da me uvuče u svoje medijske spinove i performanse, kojima uvijek skreće pažnju sa suštinskih događaja. Tako je i ovaj put, kada Dodik svojim izjavama pokušava pomoći "Osmorki", računajući da će se umjesto katastrofalnim sporazumom o formiranju vlasti na državnom niovu, mediji i javnost radije baviti pričama o tome "ko je koga zvao, ko je šta dogovorio", koje su na nivou rekla-kazala - naglasio je Izetbegović.

Istakao je da nije imao namjeru reagirati, ali da će ovaj put to uraditi s obzirom na to da "dio medija uvijek nasjedne na njegove spinove".

- Dodik je prije nekoliko dana prvo rekao da sam ga ja zvao i nudio mu "svašta" da bismo potpisali koalicioni sporazum. Nakon što taj prvi spin nije izazvao posebnu pažnju, Dodik se jučer odjednom "sjetio" da to ipak nisam bio ja, nego neki "moj prijatelj". Na sve je dodao i neistinu kako sam mu nekada rekao "da ga moram napadati jer ako to ne radim da sam o lošoj situaciji". Niti sam ja zvao Dodika, niti sam ovlastio bilo koga da ga zove u moje ime i bilo šta mu nudi. Potpuno sam siguran da Dodik na tu temu nije dobio poziv ni od predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, što je spekulacija koja se pojavila u nekim medijima.

Ustvari je bilo obrnuto, Dodik je preko nekolicine posrednika tražio da se sastane sa mnom na njegovom imanju u Laktašima, što nisam prihvatio, uz napomenu da se razgovori mogu voditi u Sarajevu, nakon što se okončaju izbori za domove naroda. Pozivi su stizali u nekoliko navrata, sve dok mu SDP nije isporučio četvrtog delagata u Domu naroda PSBiH.

Što se tiče tvrdnje o "nuđenja svačega" da bismo potpisali koaliciju, s obzirom na to da između nas nije bilo kontakta, priča sama po sebi pada u vodu. Ali ostaju činjenice da je 2015. godine SDA umjesto SNSD-a vlast formirala sa PDP-om i SDS-om, a da je nakon izbora 2018. godine uvjet da bi Dodik ušao u vlast bilo potpisivanje Programa reformi (ANP) i nastavak NATO puta Bosne i Hercegovine. I dok taj uvjet nije ispunio, nije mogao ući u vlast.

Dakle, što se tiče "nuđenja svačega" i "dogovoranja s Dodikom" - jedina istina je da smo dogovorili ANP, a on vrlo dobro zna zašto je na to pristao. Valjda će nekad smoći hrabrosti da to objasni i javnosti u entitetu RS.

Na kraju, Dodika nisam napadao - ni zbog štete ni zbog koristi. Napadali smo nakaradne i opasne politike koje je on vodio. Napadao je on, i državu BiH, i Bošnjake, i mene lično. Odgovor na njegove napade na državu bile su apelacije Ustavnom sudu BiH, gdje ga je SDA dobila 7:0 - poručio je Bakir Izetbegović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.