open-navfaktor-logo
search
Razgovor zvaničnika
Izetbegović i Čović na sastanku sa Sattlerom i Nelsonom: SAD čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH
Ambasador Sjedinjenih Država u BiH Eric Nelson i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler sastali su se danas s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakirom Izetbegovićem i zamjenikom predsjedavajućeg Draganom Čovićem kako bi promovirali dijalog o ostvarivim izbornim reformama, vladavini prava i ekonomskim reformama neophodnim za povjerenje građana i napredak na putu ka Evropskoj uniji, saopćila je Ambasada SAD-a putem Twittera.
22.04.2021. u 22:13
get url
text

- Sjedinjene Države čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Zapaljiva retorika i koraci da se potkopaju ovi principi su nerealistični, neprihvatljivi i antidejtonski - poručeno je.

Osim toga ove akcije služe kao izgovor liderima da izbjegnu odgovornost za provođenje važnih reformi kao što su inkluzivne izborne i ograničene ustavne reforme za slobodnije i poštenije izbore, mjere u oblasti vladavine prava kako bi korumpirani odgovarali, te ekonomske promjene da se povećaju zaposlenost i investicije.

Prave reforme i ozbiljan dijalog, a ne destabilizirajuće akcije i retorika, ono su  što će odvesti građane BiH u bolju budućnost, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.